Senátor Valenta: Velká naděje pro kuřárny

21.04.2018 9:56

Slovácký senátor komentuje na facebookovém profilu rozhodnutí Ústavního soudu v Brně ke stížnosti v záležitosti tzv. protikuřáckého zákona

Senátor Valenta: Velká naděje pro kuřárny
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

S velmi dobrým pocitem jsem odcházel z budovy Ústavního soudu v Brně. Ten se zabýval stížností, kterou jsem spolu s kolegy senátory podal v záležitosti tzv. protikuřáckého zákona. Soud nám vyhověl ve dvou ze sedmi bodů. Zrušil například ustanovení, týkající se možných postihů, pokud člověk po požití alkoholu ohrozí sebe sama. Zjednodušeně řečeno, pokud si někdo dá pivo a vyleze na strom česat jablka, přičemž spadne a zlomí si nohu, mohl by dostat pokutu.

Dalším nesmyslem pak bylo ustanovení, týkající se zákazu prodeje alkoholu na akcích, určených převážně dětem. Pod slovem “převážně” si totiž můžeme představit cokoliv. I v tomto bodu nám soud ustoupil.

Především ale přesto, že jsme neuspěli v bodu, vztahujícím se k zákazu kouření ve stravovacích zařízeních, dal velkou šanci tomu, aby v budoucnu mohly vznikat v restauracích oddělené prostory pro kuřáky – tzv. kuřárny. Celkem 6 z 15 soudců se totiž shodlo na tom, že zákonodárcem zvolené řešení nepovažují za jediné možné, nebo dokonce nejlepší. Soudce navíc uvedl, že nemůže tvrdit, že by neexistovalo jiné řešení, které by šetrněji zasahovalo do práv těch, kteří chtějí kouřit.

To mi dává velkou naději pro jednání ve sněmovně o novele protikuřáckého zákona. Pokud sám Ústavní soud konstatoval, že existují i jiná řešení, která neshledává protiústavními, nevidím jediný důvod, proč by u nás stejně jako v zahraničí nemohly kuřárny existovat. Ústavní soud nám tak vložil naději do rukou – pojďme tedy do boje!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…