Senátor Veleba: Osmnáct ku několika milionům

04.03.2016 17:52

Včera v podvečer překročil Senát rubikon, když schválil usnesení, ve kterém hodnotí práci prezidenta republiky Miloše Zemana. 18 senátorů, slovy osmnáct (!), schválilo usnesení směřující proti prezidentovi zvolenému v přímé volbě, kterého nyní podporuje několik milionů občanů naší země!

Senátor Veleba: Osmnáct ku několika milionům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Stalo se tak na návrh předsedů senátních klubů KDU-ČSL a STAN a za nadpoloviční neúčasti senátorů včetně předsedy Milana Štěcha a tří místopředsedů. Návrh usnesení, který podepsali předsedové zmíněných dvou klubů senátoři Petr Šila a Jan Horník, kteří mimochodem v rozpravě vůbec nevystoupili, a který se ještě během jednání mírně změnil je obecný, nic neříkající a hlavně Senátu nepříslušející, jenž se velice brzy obrátí proti němu samotnému a který přináší řadu otázek.

Otázka první – je Senát potřebný? Vím, zní to ode mne, senátora, divně, ale musím být poctivý. Znám názor lidí na tuto otázku a znám i jeho vývoj, který začal být mírně pozitivní. Včerejším aktem se Senát ocitl v bodě nula a soudě podle velkého množství reakcí na sociálních sítích a podle přímých reakcí, které dostávám osobně se opět diskuse o potřebnosti Senátu rozbíhá na plné obrátky. První sklizně může přijít v letošních podzimních volbách.

Otázka druhá – je na místě, aby Senát s mandátem, jaký má, kádroval prezidenta republiky zvoleného v přímé volbě? Tato otázka je nejpodstatnější a tak si připomeňme čísla.

Volba prezidenta 2013, druhé kolo – voliči v seznamu 8 434 941, volební účast 59,11%

Senátní volby 2014, druhé kolo – voliči v seznamu 2 853 618, volební účast 16,69%

Senátní volby 2012, druhé kolo – voliči v seznamu 2 796 196, volební účast 18,60%

Senátní volby 2010, druhé kolo – voliči v seznamu 2 774 982, volební účast 24,64%

Senátní volby celkem, druhé kolo – voliči v seznamu 8 424 796, volební účast 19,98%

K tomu je nutno ještě doplnit, že současná podpora prezidenta dosáhla 70%, kdežto poslední číslo Senátu je 30%.

Otázka závěrečná – co dál? Možností je několik. Tou první, která převládá doposud, je strkání hlavy do písku a tváření se, že se nic neděje. Tou druhou je pokračování v absurdní hře, kterou včera rozehrálo 18 senátorů a kterou jim umožnilo svou nepřítomností 46 kolegů v čele s předsedou Senátu a třemi místopředsedy. Pokračování a rychlejší rozuzlení. Tou třetí je v nových senátních volbách letos na podzim zvolení takových senátorů, kteří by skýtali záruky vážného pokusu o reparát instituce zvané Senát.

Nemyslím si, že jsme v Senátu na ozdobu a že nás naši voliči zvolili, mimochodem rovněž v přímé volbě, abychom podráželi prezidenta republiky, kterému velká většina z nich důvěřuje a ve kterém vidí velkou autoritu a státníka, který hájí, a to nekompromisně, jejich zájmy. Bude to ale těžké, protože ztracená důvěra se těžko získává zpět. A ještě těžší to je, když se ztratí důvěra, která je velmi malá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.