Senátoři: Úspěch senátorů! Šmírovat majetková přiznání komunálních politiků už nebude možné

11.03.2020 15:04

Ústavní soud dal dnes zapravdu senátorům, kteří si stěžovali na neústavnost pravidel střetu zájmů, stanovených pro komunální politiky. Ústavní soudci shledali, že není možné, aby kdokoliv anonymně nahlížel do registru majetkových přiznání neuvolněných ani uvolněných komunálních politiků. Rozhodnutí Ústavního soudu je průlomové, protože zrušil s okamžitou platností zveřejňování jakýchkoliv informací z oznámení, podávaných politiky.

Senátoři: Úspěch senátorů! Šmírovat majetková přiznání komunálních politiků už nebude možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

„Domáhali jsme se toho, aby nejvyšší soudní instance v zemi zrušila především tu část zákona, která ukládá představitelům místních samospráv strpět plošné zveřejňování citlivých osobních údajů ze svých majetkových přiznání. Není přece možné, aby se k těmto informacím, včetně např. o příjmech z podnikání či dividend, kdokoliv zcela anonymně dostal bez toho, aby musel zadat jakékoliv identifikační údaje,“ přibližuje podstatu ústavní stížnosti senátor Michael Canov.

Autoři stížností nesouhlasili ani s tím, že ani poslední zákonná novela z roku 2018, která byla přijímána s cílem odstranit kritizovanou šíři zveřejňovaných informací, stále ponechávala podstatnou část údajů dostupnou komukoliv anonymně, a to bez jakékoliv identifikace druhé strany, např. o příjmech nebo držení cenných papírů, apod. 

„Rozumný záměr odstranit nedostatky dřívější novely negovali především vládní poslanci, kteří novelu schválili opět v podobě plošného zveřejňování podstatné části citlivých údajů. Dnešní den je pro mne velkým vítězstvím zdravého rozumu a především komunálních politiků. Vždyť pokud chceme, aby se aktivní a schopní lidé zapojovali do dění v obcích a městech, nemůžeme jim házet klacky pod nohy a odrazovat je prostřednictvím špatně nastavených zákonů. Právě z dnešního nálezu Ústavního soudu je patrné, že část zákona o střetu zájmů byla koncipována opravdu nesmyslně,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který připomíná, že výrazným způsobem narostl počet obcí, kde byla v komunálních volbách podána jen jediná kandidátka. V posledních komunálních volbách v roce 2018 to bylo přes 1600 obcí. „Takto volně dostupné informace odrazují občany od zapojení do správy obce, ale také mohou být velmi snadno zneužity například k vydírání či vyhrožování představitelům místních samospráv. Tomu je třeba zabránit,“ dodal Valenta. 

Na to, že zákon nutí představitele samospráv, aby se před veřejností obrazně řečeno zcela svlékli do naha, což se logicky odrazí v jejich sníženém zájmu se v komunální politice angažovat, někteří senátoři upozorňovali již ve chvíli, kdy byl zákon projednáván. Dnešní nález Ústavního soudu je tak podle nich jasným důkazem toho, že Senát skutečně plní svou funkci. 

„Nyní budeme chtít po vládě, aby vypracovala novou normu. Ta stávající totiž evidentně neplní svůj cíl. Pokud bude vláda naše volání ignorovat, jsme připraveni sami iniciovat legislativní změnu v Senátu. Jednoznačně totiž odmítám, aby byla samospráva tímto způsobem šikanována,“ uzavírá Michael Canov. 

Ústavní soud v uvedené záležitosti obdržel hned dvě ústavní stížnosti. Pod jednu z nich se podepsalo více než 40, pod druhou 60 senátorů. 

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…