Senátorka Horská: Neziskový sektor v Česku je třeba posílit

11.12.2018 15:18

#PosilujemeČesko je celonárodní iniciativa na podporu neziskových organizací, zviditelnění jejich významu a přínosu pro celou naši společnost.

Senátorka Horská: Neziskový sektor v Česku je třeba posílit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu

Na území ČR je registrováno více než 130 000 neziskových subjektů. V této sféře je zaměstnáno přes 107 tisíc lidí. Tisíce dobrovolníků odvede ročně 45 miliónů hodin práce bez nároku na honorář. „Neziskovky jsou součástí našich každodenních životů, aniž si to vždy uvědomujeme“, říká Miluše Horská, senátorka za obvod 43 Pardubice, která je zároveň i místopředsedkyní horní komory.

A přesto důvěra v neziskové organizace v posledních letech prokazatelně klesá, veřejnost vnímá jejich práci jako samozřejmou a pod vlivem rétoriky populistů a dezinformací zaujímá dnes ve velké míře vůči neziskovým organizacím negativní postoj. Dokládají to data Českého statistického úřadu i mezinárodní průzkumy.

#PosilujemeČesko chce poukázat na to, že všechny oblasti, ve kterých neziskové organizace působí, jsou pro naši demokratickou společnost stejně důležité.

Tuto iniciativu založila a koordinuje Platforma rozvoje NNO společně s řadou střešních a významných neziskových organizací. Podporu celé iniciativě poskytuje organizace Spiralis a záštitu Informační centrum OSN v Praze. Akci podporuje i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Iniciativa zve lidi ke sdílení konkrétních příběhů a postojů k neziskovému sektoru: Máte oblíbené neziskovky? Jak vám pomáhají? Napište o tom na sociálních sítích a připojte hashtag #PosilujemeČesko a #Společně. Navštivte stránku posilujemecesko.cz. Oslavme tak společně 10. prosince 2018, 70. výročí podpisu Deklarace lidských práv.

Součástí kampaně je videospot Mimořádné zprávy: Posilujeme Česko. Poukazuje na nepostradatelnost neziskových organizací pro každého i pro celou naši společnosti. Spot a informace o aktuálním dění najdete na facebookové stránce s názvem Posilujeme Česko (ZDE).

#PosilujemeČesko je součástí celoevropské iniciativy s názvem #MEGA campaign (Make Europe Great for All) na podporu hodnot demokracie, solidarity, rovnosti a tolerance, kterou pořádá Evropské občanské fórum. Dne 10. prosince 2018 se organizace občanské společnosti po celé Evropě mobilizují pod společným heslem #NoDayWithoutUs ( "Není den bez nás").

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…