Senátorka Seitlová: Plán na nádrž Skalička ohrožuje jeskyně i lázně

24.07.2020 9:02

Novela zákona o urychlení výstavby (č. 416/2009 Sb.) zařazuje mezi preferované stavby vodní dílo Skalička.

Senátorka Seitlová: Plán na nádrž Skalička ohrožuje jeskyně i lázně
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Pro stavby v seznamu mají platit zvláštní zjednodušená pravidla. Cílem je urychlit jejich majetkoprávní přípravu, umisťování a povolování. Zkracují se lhůty pro řízení na úřadech a na soudech. Nově má být dána možnost společného řízení o umístění a povolení stavby se současným vyvlastňováním bez možnosti předchozí dohody s vlastníkem.

Vodní nádrž u obce Skalička na řece Bečvě měla být kdysi zdrojem vody pro nedaleko plánovanou jadernou elektrárnu Blahutovice. Po podvodních v r. 1997 byl v území navržen poldr na zadržení povodňového přívalu a nyní po epizodách extrémního sucha začala vláda v lokalitě připravovat projekt vodní nádrže - přehrady Skalička. Nádrž má sloužit zejména na plynulost zásobování průmyslových podniků na toku (největším odběratelem vody Bečvy je Precheza Přerov).

Při plánování z centra se ovšem zapomnělo prověřit hydrogeologické podmínky lokality. Dlouhodobá sledování regionálních specialistů upozorňují na výrony hlubinných plynů krasových struktur a jejich souvislost s výškou hladiny vody v řece a při zátopách. Spolu s odborníky z regionu se nám podařilo přesvědčit investora přehrady o nutnosti hydrogeologického průzkumu (viz má tisková zpráva z 19. 11. 2018 dostupná ZDE). Byl ale zahájen teprve před několika týdny.

„Politickým tlakem na rychlé vybudování přehrady však hrozí, že o stavbě bude rozhodnuto bez řádných podkladů rizika vyhodnocující. Zničení vzácných Zbrašovských aragonitových jeskyní, unikátního systému hranického krasu a minerálních vod lázní Teplice nad Bečvou nelze připustit. Nevracejme se do doby totality minulého století, kdy politický tlak a zájem nevratně válcoval přírodní bohatství naši země, jehož nepříznivé důsledky neseme nyní“.

S výzvou na vypuštění návrhu na zařazení vodního díla Skalička do seznamu vybraných staveb přílohy zákona, se na mne obrátilo zastupitelstvo stejnojmenné obce a zástupci správy Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Novelu, ve znění přijatém v Poslanecké sněmovně před 14 dny, nyní projednávají senátní výbory a kluby. Na můj návrh dnes Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu doporučil vypuštění vodního díla Skalička ze seznamu vybraných staveb v návrhu zákona. Hlasování na plénu Senátu proběhne 22. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice