Senátorka Šípová: Nezávislost jednotlivých složek justice je klíčová

10.06.2021 13:49

Projev na 12. schůzi Senátu dne 10. června 2021. Návrh zákona, kterým se mění zákon občanský soudní řád, o soudních exekutorech a exekuční činnosti.

Senátorka Šípová: Nezávislost jednotlivých složek justice je klíčová
Foto: Piráti
Popisek: Adéla Šípová

Jenom bych chtěla ještě krátce říct, že jsem ráda, že ta senátní vratka k zákonu o soudech a soudcích, jak paní ministryně o ní hovořila, paní ministryni potěšila, nebo jsem tak to pochopila.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Chtěla jsem připomenout, že ten pozměňovací návrh jsme tady uvařili já s panem kolegou Holáskem a zde na místě jste ho nepodpořila. Jsem ráda, že váš názor se změnil, protože to významným způsobem pomohlo lidem, kteří už se těch výběrových řízení účastnili. A k teritorialitě. Předložila jsem tento pozměňovací návrh podruhé, už za tu krátkou dobu, co tu jsem, si myslím, že to je důkaz o tom, že mi na teritorialitě docela záleží. Poprvé jsem předkládala pozměňovací návrh v souvislosti s projednáváním chráněného účtu, a tehdy neprošel s tím, že si mám počkat na tento tisk, tento tisk 5.4.5 sněmovny, který byl projednáván, s tím, že jsem byla odkázána na to, že tam se tato věc bude projednávat, ať si na tento tisk počkám. Tak jsem si na to počkala a předkládám tento pozměňovací návrh. Předložila jsem to tedy podruhé a jsem velice ráda, že na ústavně-právním výboru prošel, protože jsem opravdu přesvědčena o tom, že systémová náprava exekučních řízení není bez pravidel pro určování exekutorů možná. Tak jsem se tedy s tím znova vrátila, ty tlaky na to, abych to nepředkládala, byly velké. Já osobně jsem, pokud jde o spravedlnost, je poměrně nezávislost jednotlivých složek justice klíčová. Musíme dbát na tu nezávislost a bez této teritoriality bohužel si myslím, že exekutoři nikdy nezávislí nebudou. Samozřejmě podporuji všechny ty dobré věci, na kterých jsem se také podílela, na té nápravě různých nezastavování exekucí a tak. Nicméně klíčová věc je pro mě místní příslušnost. A to proto, už jsem to tady zde říkala, vyprávěla jsem to už mnohokrát, jsem přesvědčena o tom, že v prostředí ekonomické závislosti exekutorů na velkých věřitelích nikdy tyto dobré věci nebudou beze zbytku fungovat. Zejména pak například vybírání záloh. Z praxe vím, že mezi velkými exekutory a velkými klienty jsou smlouvy, ve kterých je uvedeno, že ty zálohy si vybírat nebudou, a zajímalo by mě, jestli tyto smlouvy budou změněny. Mám o tom velké pochybnosti. Takže si myslím, že spousta těch věcí nebude realizována bez teritoriality. Protože v současné době, pokud exekutor bude nějakým způsobem postupovat podle těchto nových změn a velkému věřiteli se to nebude líbit, tak milý velký věřitel vezme ten balík spisů a dá je prostě k někomu jinému.

A to je to, o čem já tady celou tu dobu mluvím. Nebylo zmíněno, že na jednání ústavně-právního výboru vystoupili i zástupci exekutorské exekutory a z jejich úst zaznělo to, že pokud teritorialita nebude přijata, tak se musíme do budoucna smířit s tím, že dojde k monopolizaci exekučních řízení ve prospěch velkých exekutorských úřadů a ty malé exekutorské úřady, které nejsou hodně kvalitní, nejsou to nečinní exekutoři, ti zaniknou. Takže pokud nepřijmeme místní příslušnost, dojde k monopolizaci na tomto trhu. A já se s tím nemohu smířit, proto budu ráda, když podpoříte místní příslušnost. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.