Senátorka Vítková: roušky a testování v MŠ

02.04.2021 19:32

Situace v mateřských školách je stále složitá. V současné době jsou otevřeny pověřené mateřské školy a ministerstvo plánuje podmínky otevření všech školek. Situace není jednoduchá, rodiče protestují proti plánovanému opatření.

Senátorka Vítková: roušky a testování v MŠ
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

Mají výhrady proti tomu, aby jejich děti při pobytu ve škole měly celý den ochranu nosu. Není snadné dohlédnout, aby si děti roušky nevyměnily. I další hygienická opatření jsou složitá, protože děti si roušku olizují, některé je na obličeji nesnesou a neumí je správně nasadit.

„Ještě větším problémem je opatření, které ministerstvo bez legislativní opory plánuje, a to testování dětí. Ředitelky a ředitelé mateřských škol se brání tomu, aby děti testovali, protože k tomu nemají potřebné proškolení a mají obavy, že při odběrech může dojít i k poranění,“ sděluje senátorka Vítková.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Není jasná právní povaha ministerského nařízení, které ukládá mateřským školám povinnosti, jež nevyplývají z jejich poslání, ani zřizovacích listin. Podle názoru odborníků, i kdyby docházelo k samoodběrům dětí rodiči v areálu školky, za případné zdravotní komplikace s tím spojené nese ředitel mateřské školy, aniž by byl adekvátně pojištěn a mohl nějakému problému předejít.

„Z analýz ISEA (Institut pro ekonomické a sociální analýzy, z.s.), který dlouhodobě s Platformou ředitelek pracuje, vyplynulo: 93,7 % mateřských škol, jako nejmenší organizace v segmentu školství, není připraveno z hlediska bezpečnosti, na testování tak malých dětí na půdě školky,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková a dodala: „je třeba najít řešení takové, aby vyhovovalo dětem, rodičům i učitelkám a zhodnotit všechny možné důsledky.“

Zástupci ISEA společně se senátorkou Jaromírou Vítkovou již několikrát upozorňovali na problémy, které trápí mateřské školy. Jsou to například: ekonomické dopady a žádné kompenzace, centrální regulace, zvýšené výdaje na ochranné prostředky, školní jídelny a náhradní plnění, omezené pravomoci ředitelů a další. MŠMT k dostupným analýzám ISEA mlčí. Mateřské školy je třeba posuzovat zvlášť a vypracovat plán, který bude zohledňovat specifické podmínky mateřských škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…