Skála (KSČM): Dějiny mrzačené nadoraz

24.10.2016 18:52

Dvojí metr je na koni. Darebáctví slouží do roztrhání těla. Mosul je v Iráku, Aleppo v Sýrii. Jsou na tom zhruba stejně. Masu bezbranných civilistů tu drží jako rukojmí džihád.

Skála (KSČM): Dějiny mrzačené nadoraz
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Mosul však dobývá i Amerika. Aleppo – syrská armáda a ruské letectvo. V Mosulu se nám civilisté, ohrožení válkou, líčí jako živé štíty. V Aleppu - jako oběti válečných zločinů. A proto i důvod pro další  sankce – proti Asadovi a Moskvě.

Čím větší švindl, tím divočejší alibi. Tuzemský rekord drží Lidové noviny. Řeč je o středečním článku Petra Zídka  Španělsko 21. století. Španělskem míní občanskou válku v letech 1936 - 1939. Masakry, páchané fašistickou juntou a Hitlerovou Luftwaffe, přibližuje reportáží Přítomnosti, řízené Ferdinandem Peroutkou.

Aby se o to víc urval ze řetězu svou vlastní historickou paralelou: Sýrie se stala Španělskem 21. století. Krutá občanská válka plná ideového a náboženského fanatismu, v níž spolu v zastoupení bojují také hlavní mocnosti. Asad si nezadá s Frankem v krutosti a Putinovi piloti mají stejně málo lidských zábran jako ti Hitlerovi. Dnešní syrští povstalci jsou ještě znesvářenější, než byli španělští republikáni. Mladí džihádisté přicházející na syrské bojiště z evropských zemí mají zápal někdejších interbrigadistů.

Nejenom Rusko, ale i západní země (v čích prackách asi?), tak jako regionální mocnosti typu Turecka v Sýrii nepochybně testují nové zbraně a způsoby vedení války, stejně jako tak činilo ve Španělsku nacistické Německo, fašistická Itálie a komunistický Sovětský svaz. Jen jedno zatím nevíme: stane se Sýrie předobrazem průběhu světové války, tak jak se jím stalo Španělsko?

Ta historická paralela stojí na uších celá. Vláda Bašára Asada je obdobou republikánů, a ne Frankovy junty. Jak proto, že vyšla z legálních voleb, tak tím, co hájí. Obdobou fašistických pučistů je teroristická chátra, proti níž brání svou zemi. Interbrigadisté nasazovali krk za demokracii a pokrok. Mladí džihádisté, pašovaní z Evropy – za fanatický středověk. Zato v roli, již hrají jednotlivé mocnosti, se toho až tak moc nezměnilo. Hitler imponoval i značnému dílu kapitálu, napajcovaného liberální šminkou. V masakrech republikánů i civilistů nebránil Frankovi, ani zahraničním misím Berlína a Říma. Mastil si na nich kapsy i vojenskými dodávkami. Moskva vyzbrojovala napadenou republiku. Ruští piloti riskovali kůži proti fašistickým řezníkům. Tak jako proti teroristické verbeži, najímané na změny režimu v 21. století. Bývala hordou legračních hadrníků. V sílu, z níž běhá mráz, ji vycepovaly služby, řídící demokracii na export. Groteskním šaškem, než si ho našli podobní sponzoři, byl roky i Hitler.

Dobový apel KSČ mířil do černého – U Madridu se bojuje i za Prahu. Dneska je na ráně Damašek. Madrid to nakonec neustál. Světová válka propukla pár měsíců nato. Damašek - s Moskvou za zády - teroristy poráží. Poměr sil míří opačně, než koncem 30. let.

Zídek je z těch, komu to pije krev. Slepý vztek umí jen leporela z urážek – Asad s Putinovou pomocí vyvraždí všechny své odpůrce a bude zemi vládnout další desetiletí tvrdou rukou stejně jako Franco ve Španělsku. Peroutka fandil republikánům. Lidové noviny v 21. století – teroristické chátře.

Josef SKÁLA, místopředseda ÚV KSČM

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…