Skalický (TOP 09): Počet obézních dětí strmě stoupá, pomoct může zdravé stravování ve školách

12.04.2017 12:34

Za posledních patnáct let stoupl počet obézních dětí či dětí s nadváhou třikrát. Je to dáno mimo jiné i životním stylem, ve kterém chybí nejen pohyb, ale především zdravé stravovací návyky.

Skalický (TOP 09): Počet obézních dětí strmě stoupá, pomoct může zdravé stravování ve školách
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Naučit děti správně a zároveň chutně jíst si dává za úkol národní projekt Skutečně zdravá škola. Daří se mu i v Pardubickém kraji, kde je jeho velkým podporovatelem i poslanec a primář Pardubické nemocnice Jiří Skalický.

V České republice se ve více než osmi tisících školních jídelen stravuje na 1,3 milionu dětí. Téměř padesát tisíc z nich už je zapojeno do projektu Skutečně zdravá škola. Jsou to děti z 262 škol v celé zemi. V Pardubickém kraji je do projektu prozatím zapojeno škol dvacet. „Je to zatím zlomek možného, ale je to první vlaštovka na cestě k úspěchu. Skutečně zdravá škola děti a vlastně i jejich rodiče učí, jak jíst zdravě. Zároveň vyvrací názor, že co je zdravé, nemůže být dobré. Osobně v tom vidím i další kontext. Zapojením do systému totiž děti poznávají i původ potravin a učí se, jak je pěstovat a zpracovávat,“ komentuje projekt Jiří Skalický. Sám si prošel několik škol v regionu a účastnil se i přednášek na toto téma. Naposledy třeba v Letohradě či Žamberku. A přesvědčil se, že jíst zdravě ve školní jídelně zkrátka jde.

Školy, které se do projektu už zapojily, se snaží vařit nutričně vyvážené pokrmy a až z pětasedmdesáti procent využívat čerstvé potraviny. Do projektu aktivně zapojují nejen děti, které se učí pěstovat zeleninu, vařit zdravou stravu či navštěvují farmy, ale i rodiče. „Impuls ke změně stravování ve škole totiž většinou musí přijít právě od nich. Alespoň to dokazuje dosavadní praxe. A pak je také důležité mít schopnou vedoucí kuchyně a hospodářku, které chtějí něco změnit,“ dodává Jiří Skalický.

Projekt Skutečně zdravá škola vznikl v roce 2013 jako iniciativa rodičů a odborníků, kteří chtějí přispět k zlepšení stravování ve školách. Přihlásit se mohou mateřské, základní i střední školy, kterým pomáhají regionální koordinátoři projektu. Ti pomáhají nejen metodicky, ale třeba i oslovují regionální pěstitele a producenty potravin či pomáhají s organizací školních akcí. Mnohem více informací o projektu i o aktuálních akcích v rámci projektu je k dispozici na webových stránkách www.skutecnezdravaskola.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…