Skalický (TOP 09): Pryč s autovraky z ulic Pardubic

26.02.2020 22:15

Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který umožní obcím a městům jednoduše odstraňovat autovraky ze svých ulic. V současné době je zákon bezzubý. Na vraky s propadlou technickou kontrolou, které překážejí na silnicích, nemají starostové měst žádné páky a čekají na novelizaci.

Skalický (TOP 09): Pryč s autovraky z ulic Pardubic
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Poslanci TOP 09 ve spolupráci s komunálními politiky podali změnu zákona již začátkem října 2018. Vládní koalice ji ovšem smetla ze stolu a podala vlastní takřka totožný návrh. „Doposud obce neměly právní nástroj, jak nechat odtáhnout i zcela nepojízdné auto, pokud nesplňovalo zákonnou definici pro vrak. Desítky vozů tak hyzdí obce a blokují místa pro parkování. Věřím, že novela projde i v Senátu a odstranění vraků bude tak brzo snazší,“ říká bývalý poslanec a nyní zastupitel města Pardubic Jiří Skalický.

Podle novely zákona bude nově možné autovraky odstranit už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít více než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí SME a STK.„Na území Pardubic se nachází desítky autovraků, které kazí vzhled veřejného prostoru, mohou škodit životnímu prostředí a v neposlední řadě ubírají desítky parkovacích míst.  Očekávám, že přijetím upraveného zákona dojde, díky snadnější identifikaci vraků, k jejich okamžitému odstranění,“ doplňuje Michal Sláma, předseda TOP 09 Pardubice.

Dnes je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Přestože auto stojí na stejném místě roky bez značky, je pomalu zarostlé trávou a chybí mu všechna kola. Majitel je nedohledatelný a radnice jsou v takových případech bezmocné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…