Sklenák (ČSSD): Zvyšujeme příspěvek na péči. Ale také pokuty

15.04.2016 5:33

Poslanecká sněmovna včera schválila novelou zákona o sociálních službách navýšení příspěvku na péči o deset procent. Zvýšení přinese pozitivní dopady na rozpočty rodin pečujících o potřebné v podobě posílení jejich příjmů. Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité životní a zdravotní situaci neobejdou bez pomoci.

Sklenák (ČSSD): Zvyšujeme příspěvek na péči. Ale také pokuty
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Je to až současná koaliční vláda, která poprvé po 10 letech existence tohoto zákona valorizuje tento příspěvek. Od roku 2007, kdy byl příspěvek na péči zaveden, došlo v jeho výši jen k dílčím změnám. „Dlouholeté zmrazení valorizace tohoto příspěvku dostalo postupně řadu těžce zdravotně postižených do složité finanční situace, a i proto je navržená valorizace tolik důležitá,“ uvedla Zuzana Kailová, členka sněmovního Výboru pro sociální politiku a garantka tohoto sněmovního tisku za Poslanecký klub ČSSD.

Plošné zvýšení částek příspěvku na péči se týká všech čtyř stupňů závislosti. Opatření má pozitivní dopady pro příjemce příspěvku na péči a jejich rodiny, dojde k posílení příjmu a zvýší se možnosti zajištění sociálních služeb nebo jiných forem pomoci. „Desetiprocentní zvýšení příspěvku na péči u osoby ve stupni úplné závislosti může v praxi znamenat, že z příspěvku může pokrýt téměř o deset hodin osobní asistence měsíčně více než v současné době,“ vysvětlila Zuzana Kailová. K jednorázovému zvýšení příspěvku na péči má dojít od 1. srpna tohoto roku. Příjemci nebudou muset o navýšení žádat, stane se tak automaticky.

U osob využívajících registrované sociální služby se část vynaložených prostředků vrátí do systému sociálních služeb. Lze odhadnout, že by to mohla být jedna čtvrtina až jedna třetina prostředků. Registrovaných sociálních služeb totiž využívá 25% příjemců příspěvku na péči a ve vyšších stupních závislosti se tento podíl zvyšuje.

Dalším cílem navrhované právní úpravy je zavedení opatření, která umožní krajským úřadům efektivněji řešit výskyt nelegálních sociálních služeb. Novelou zákona mohou tyto subjekty kontrolovat, což podle současné právní úpravy není možné. Dále návrh navyšuje pokutu za správní delikt spočívající v poskytování sociálních služeb bez oprávnění k jejich poskytování.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.