Skopeček (ODS): Česká republika si musí zachovat daňovou suverenitu

31.03.2016 5:29

ODS odmítá výzvu francouzského ministra hospodářství Emmanuela Macrona ke stanovení celounijního povoleného rozpětí pro korporátní daň. Jde o pokračování letité snahy Francie - známé svými vysokými daněmi i přerozdělováním - harmonizovat daně jednotlivých evropských států a zamezit tak daňové konkurenci.

Skopeček (ODS): Česká republika si musí zachovat daňovou suverenitu
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Svobodně se rozhodovat o výši daní by mělo být výsadou každého suverénního státu. Snahy o stanovení společného daňového základu, stejně jako návrhy na stanovení povoleného rozpětí sazeb korporátní daně, mají přispět k daňové harmonizaci a dalšímu přenášení pravomocí v daňové oblasti z národních států na EU. Tento trend má zajistit zemím s vysokými daněmi a přerozdělováním ochranu před státy, které dávají prostřednictvím nízkých daní prostor aktivitě, podnikání, malému a efektivnímu státu. Snaha o daňovou harmonizaci tak není ničím jiným než snahou o posilování socialistických charakteristik dnešního evropského hospodářského systému.

Jako země dohánějící vyspělejší státy bychom měli mít zájem na tom, abychom prostřednictvím nízkých daní byli schopni v podnikatelském prostředí konkurovat silnějším ekonomikám. K tomu potřebujeme zachovat daňovou suverenitu. Celá přebyrokratizovaná a stále socialističtější EU by nižší daně potřebovala rovněž. Cesta harmonizace jde ale opačným směrem, proto ji odmítáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.