Skopeček (ODS): Přebytek státního rozpočtu je jen další marketingový trik

03.01.2019 21:03

Komentář místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru a ekonomického experta ODS Jana Skopečka k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018.

Skopeček (ODS): Přebytek státního rozpočtu je jen další marketingový trik
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Ministryně financí Alena Schillerová se dnes pochlubila přebytkem státního rozpočtu za uplynulý rok ve výši 2,9 miliardy korun. To by jistě bylo chvályhodné, pokud by se opět nejednalo o marketingový trik. Nejde totiž o výsledek úsilí Babišovy vlády, ale zásluha je zejména na straně mimořádných příjmů z EU, z výnosů z emisních povolenek a podobně.

Tento reálný výsledek hospodaření státu je o to horší, že se nacházíme v době několikaletého hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti. Vláda ani v ekonomicky mimořádně příznivé době nedokázala hospodařit s národními prostředky tak, aby utratila pouze to, na co získá v daném roce prostředky od daňových poplatníků.

V kontextu rozpočtových čísel za rok 2018 je ještě více obludné, že si vláda nedávno v Poslanecké sněmovně nechala schválit možnost vysát tzv. privatizační fond určený např. na financování deficitu penzijního systému v době slabého ekonomického výkonu. Rovněž se v kontextu zveřejněných výsledků za rok 2018 ukazuje jako nadmíru neodpovědný schválený letošní rozpočet s deficitem 40 miliard korun.

Za „pochvalu“ nepochybně také stojí fakt, že v loňském roce se naše síť dálnic rozrostla o necelé čtyři kilometry, což je pěkné tempo přesahující 300 metrů dokončených dálnic měsíčně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě