Skopeček (ODS): Vzpomeňme si i ty, kteří zemřeli v boji proti islámskému terorismu

11.11.2018 16:00

Komentář na facebookovém profilu ke Dni válečných veteránů

Skopeček (ODS): Vzpomeňme si i ty, kteří zemřeli v boji proti islámskému terorismu
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

11. listopadu 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a poraženým Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje strašlivé 1. světové války. Od té doby v tento den slavíme Den válečných veteránů.

Připomínejme si památku našich hrdinů, kteří zemřeli nejen v krvavých konfliktech 20. století, ale i ty, kteří zemřeli v posledních letech především v boji proti islámskému terorismu v Afghanistánu. Připomeňme si pravě dnes jejich jména, abychom na jejich oběť nezapomněli:

  • 3. květen 2007 – Nikolaj Martynov zemřel poté, co ho zabila v provincii Badachšán lavina kamení.
  • 17. březen 2008 – Sebevražedný útočník zabil příslušníka jednotky vojenské policie Milana Štěrbu.
  • 30. duben 2008 – Radim Vaculík přišel o život poté, co najel vozem v provincii Lógar na nálož. Další čtyři vojáci byli zraněni.
  • 31. květen 2011 – Robert Vyroubal najel v provincii Vardak na improvizované výbušné zařízení.
  • 9. říjen 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel rotmistr Adrian Werner. Ten byl těžce zraněn v červenci při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.
  • 8. červenec 2014 – Pět českých vojáků se stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Na místě zemřeli četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. V pražské vojenské nemocnici následně 14. července 2014 podlehl zraněním rotmistr Jaroslav Lieskovan.
  • 5. srpen 2018 – Rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek zemřeli při sebevražedném útoku, když hlídkovali v okolí základny Bagrám.
  • 22. říjen 2018 - štábní praporčík Tomáš Procházka, zemřel na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.