Slinták (KDU-ČSL): Vstoupit dnes do KDU-ČSL? Proč?

10.01.2016 14:36

Zájem o dějiny, zeměpis, cestování, knihy – to vše asi u dítěte vytváří představu o životě a o tom, jak ten život může ovlivnit. S rostoucím věkem postupně zjišťuje, co asi znamená ta demokracie, jaké nám dává výhody a možnosti.

Slinták (KDU-ČSL): Vstoupit dnes do KDU-ČSL? Proč?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Dnes často slyšíme o nevýhodách, ale zapomínáme na to základní – opravdu to záleží na každém z nás, jak se tady budeme mít! Akorát nestačí jen nadávat v hospodě nebo v práci, ale musíme se snažit každý sám za sebe a nevymlouvat se na ostatní.

Jako mladý nadšený učitel jsem dostal solidní sprchu života hned v prvním roce praxe na škole ve Vlčnově. Drsný základ, na kterém se dá stavět a odrazit se dál. Dobře, vedení obce nás podrazilo, na občany se vykašlalo, tak tedy nebudeme brečet a začneme něco dělat i my … a vznikli Nezávislí. Jakékoli nabídky ke vstupu do politické strany jsem v 25 letech odmítal. Nevěřil jsem žádné. Od „Sametovky“ to samé zleva, zprava i uprostřed. Čtyři roky zkušeností nezávislého zastupitele mi ale ukázaly dvě věci. Ano, nezávislost má smysl, bohužel bez podpory stálého politického partnera se toho moc neprosadí. Jakou stranu tedy vybrat?

ODS? Ne! ČSSD? Ne! TOP 09? Ne! KDU-ČSL? Ne! Hledal jsem mezi novými stranami, roky je pozoroval, ale nenacházel jsem nic, za co by se dalo dát své jméno. Tak znovu obracím pozornost k těm větším. Poprvé jsem volil lidovce ve volbách, kdy se nedostali do parlamentu. Volil jsem je za jejich volební program a překonal tak své předsudky k této straně. Tyto volby lidovcům paradoxně pomohly. Největší šíbři zmizeli za jiným korýtkem a Kalousek už „šetřil státní finance“ v nové straně s knížetem. Začal jsem vnímat v médiích neznámé mladé lidi, kteří na mě nepůsobili arogantně, mluvili slušně a rozumně, oponenty neuráželi. A překvapivě se z nich vytvořilo nové vedení KDU-ČSL.

Co u mě rozhodlo?

Věci obecní

Nezávislí ve Vlčnově jsou s lidovci partneři. Jenomže Nezávislí potřebují partnera silného… a to lidovci poslední léta bohužel nebyli.

Věci státní

Rodina: Na tu se kašle. Ať nejvíce státu platí ti, co pracují a vychovávají děti! Zrůdné. Mladí zase tvrdí, že na dítě nejsou peníze, ale tisíce měsíčně na psíka se najdou… KDU-ČSL na mě působí jako poslední tradiční strana, které záleží na rodině – pracující rodině! Ne jen podporovat pobírače sociálních podpor a příspěvků. Proč vysoké dávky? Nechte nám přece více z platu. My víme, co dělat se svými penězi. Zvýšení daňového odpočtu na dítě je podle mě jediné řešení a podporuje ty, co se snaží. To je politika KDU-ČSL.

Školství: Kdo v něm pracuje, ví, kde je. Ano, je přesně tam. A zapadá hlouběji a hlouběji. Zaujal mě předseda poslanců za lidovce Jiří Mihola. V KDU-ČSL prosazuje školskou otázku jako jednu z hlavních. Stal jsem se členem jeho Odborné komise KDU-ČSL pro školství a vědu. Někdo řekne donkichotský boj, ale pro mě je to snaha, aby poslanci slyšeli obyčejné učitele.

Členství v politické straně přináší i komplikace. Známí vám vynadají za výroky ministrů a předsedy, nebo vám předhazují, co strana vyvedla v minulosti. Jenže nikdo neskáče, jak si pískáte. Vše je kompromis, kde jsou dva Češi, tam máme tři názory. Dobře to lze vidět na přístupu naší vlády k imigrantskému problému. V Evropě se vesele porušují zákony na ochranu schengenských hranic a naši vládní představitelé zatím klopí hlavu. Právě proto musí ti nahoře slyšet nás dole, protože nahoře jsou jen díky práci všech členů vlastní strany a nikdo to tam nemá předplacené.

Co říci na závěr? Jsem si jistý jednou věcí: Lidovci ve Vlčnově budou takoví, jaké je uděláme my!

Michal Slinták

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.