Šmarda (ČSSD): Jsme sociální demokraté. Jsme na straně lidí

11.02.2023 10:46 | Tisková zpráva

Jakožto sociální demokraté jsme znepokojeni z vývoje situace ohledně skokového nárůstu inflace a související (ne)pomoci směrem k občanům.

Šmarda (ČSSD): Jsme sociální demokraté. Jsme na straně lidí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michal Šmarda

Jsme přesvědčeni, že v době krize a rapidního zdražování by měl stát poskytnout všem občanům jistoty. Proto jsme také již v červnu minulého roku představili řadu opatření, které měly za cíl ochránit důstojnou životní úroveň všech lidí v naší zemi. Tyto návrhy, které jsme označili jako ,,Záchranný kruh proti chudobě”, byly jak krátkodobého, tak i dlouhodobého rázu. Nenabízely pouze aktivní pomoc občanům, mezi kterou se řadí například snížení DPH u základních potravin, nebo zvýšení minimální mzdy na 20 000 korun, ale také způsoby, jak na tuto cílenou pomoc zajistit prostředky.

Alarmující je růst ceny jednotlivých potravin, kdy například mouka podražila o více než 44 % a vejce dokonce o 85 %. Snížit DPH u základních potravin však nestačí. Zároveň je také nutné kontrolovat marže jednotlivých řetězců a zpracovatelů, aby úlevu na DPH opravdu pocítili lidé v obchodech a sleva na dani neznamenala jen další cestu k jednoduchému vydělávání na krizi.

Nyní, po téměř roce strmě rostoucí inflace, si situace víc než kdy jindy žádá daňovou reformu. Současný státní rozpočet je neudržitelný a pravicová vláda odmítá hledat konstruktivní způsoby, jak by tyto finance zajistila. Samotný průběh krize jasně nastínil dva zásadní problémy. Prvním je skutečnost, že na krizi v ČR dopláceli a doplácí především zaměstnanci a nízkopříjmové domácnosti, zatímco mnohé společnosti na jejich úkor vygenerovaly rapidní zisky. Druhým, navazujícím problémem je následně otázka týkající se společnosti ČEZ. Ta se také řadí mezi společnosti, které ač skokově zvyšovaly spotřebitelské ceny, tak zároveň za minulý rok vykázaly také extrémně vysoké zisky. Jako sociální demokraté takovou situaci nemůžeme mlčky tolerovat. Vláda měla již dávno vykoupit zbytek ČEZu a ochránit tak všechny spotřebitele před touto formou znásobeného výdělku pod záminku krize. Jsme přesvědčeni, že všechny takto klíčové oblasti by měly být pod dohledem státu, aby se občané nemuseli obávat, že nebudou mít na zaplacení účtů.

Michal Šmarda

předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…