Šmarda (ČSSD): Vláda se už nemůže vymlouvat a musí přijmout odpovědnost za katastrofální rozpočet

02.06.2023 12:04 | Tisková zpráva

Dvě stě sedmdesát jedna miliard korun. To je schodek rozpočtu za necelý půlrok hospodaření pravicové vlády a také nejhorší výsledek v historii České republiky.

Šmarda (ČSSD): Vláda se už nemůže vymlouvat a musí přijmout odpovědnost za katastrofální rozpočet
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michal Šmarda

Premiér Petr Fiala už se nemůže vymlouvat na předchozí vlády, protože to byl právě on a jeho ministr financí Zbyněk Stanjura, kteří rozpočet sestavovali. Nejsou jej schopni dodržet. Na celý rok je plánovaný deficit 296 miliard a už nyní jsou státní finance v minusu 271 miliard korun. Vláda není schopna naší zemi vyvést z krize.

„Naše země potřebuje ihned adekvátní daňovou reformu. Sliby ODS, že dokáže současnou situaci změnit, jsou pryč. Buď přijmeme moderní daňový systém, tak jako ho navrhuje sociální demokracie, nebo se naše země z krize státních financí jen tak nedostane,“ komentuje situaci předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Sociální demokracie již před rokem navrhla jasné daňové úpravy, které by našemu rozpočtu pomohly. Tyto jednotlivé návrhy, obsahující například progresivní zdanění bank, by mohly přinést do rozpočtu až 200 mld. korun. To by se ale vláda Petra Fialy nesměla bát zdanit ty, kteří na současné krizi jen dál bohatnou. „Na sjezdu ČSSD, který se bude konat již další sobotu v Plzni, představíme férový balíček sociální demokracie a naši vizi, jak společně můžeme vyvést Česko z krize,“ říká Michal Šmarda. „Nesmíme přitom zapomínat na daňový banditismus ODS, SPD a ANO, který připravil naši zemi nejméně o 130 mld. korun ročně,“ připomíná dále.

„Nevidíme jiné řešení, než demisi ministra financí Stanjury. Je to velké zklamání, když po mnoha slibech pravicových politiků o zodpovědné politice a o nepotřebě zvyšování daní, stojíme před situací, kdy pravice daně zvedá běžným lidem, místo aby zdanila ty nejbohatší a modernizovala daně do podoby, která odpovídá aktuální podobě ekonomiky a trhu práce. Máme zde nejhorší schodek rozpočtu v historii ČR. To je naprosté selhání Fialovy vlády, která tak navazuje na neúspěšnou tradici pravicových vlád v naší zemi, jako byla ta Nečasova, nebo Topolánkova,“ shrnul postoj sociální demokracie její předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…