Šmarda (SOCDEM): Zdravotnictví potřebuje akutní léčbu

11.11.2023 16:02 | Tisková zpráva

Zdravé finance, dostatek lékařů a dalšího zdravotnického personálu a změna lékové politiky. To jsou základní předpoklady pro to, aby se zdravotnictví dostalo z krize, ve které je.

Šmarda (SOCDEM): Zdravotnictví potřebuje akutní léčbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

Sociální demokracie v následujících týdnech bude sbírat podpisy pod petici, která požaduje naplnění článku 31 Listiny základních práv a svobod. Ten zaručuje každému občanovi právo na bezplatnou zdravotní péči. „Realita se zásadně vzdálila tomu, co Listina zaručuje. Je běžné, že v některých regionech nelze sehnat praktického lékaře, pediatra, psychologa a řadu ambulantních specialistů. Naprosto kritická je situace v oblasti stomatologie. V těchto případech není garantovaná péče dostupná buď vůbec nebo, i přes účast na zdravotním pojištění, je třeba platit i za základní zákroky tisíce korun,” uvedl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

V ČR aktuálně chybí 5 tisíc lékařů, aby péče mohla probíhat jako doposud a byl dodržován zákoník práce. Už v roce 2018 přitom vláda rozhodla, že se postupně uvolní ze státního rozpočtu během následujících 10 let až 6,8 miliardy korun pro navýšení počtu studentů medicíny. Na lékařských fakultách už v roce 2020 vzrostly počty nových studentů o pětinu.

„V tomto programu je potřeba pokračovat, aby byl zajištěný dostatek mladých lékařů. Zároveň je ale nutné zatraktivnit odměňování zdravotníků a zabránit tomu, aby absolventi utíkali do zahraničí,“ říká předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. Ten připomíná, že před podobnou krizí, jako je u nás, stála nedávno vláda na Slovensku. K poměrně rychlému vyřešení situace tam kromě nastartování reformních kroků významně přispělo i navýšení platů lékařů. V současné době na Slovensko odcházejí už i lékaři z Česka.

Řešením personální situace je také návrat ke vzdělávání sester způsobem 4+0, usnadnění cesty za získáním atestací u lékařů a lékařek, podpora zdravotnických pracovníků v nelékařských sociálních oborech, a především snížení administrativní náročnosti. „Lékař má léčit, a ne vykonávat práci úředníka,“ zdůraznil Michal Šmarda. Velkou úlevu přinesly eRecepty a eNeschopenka, které prosadili sociální demokraté. „Současná vláda v elektronizaci zdravotnictví nijak nepokročila,“ konstatuje dále.

Kromě toho je potřeba modernizovat financování prostřednictvím zdravotního pojištění. „V některých oborech, jako je stomatologie nebo gynekologie, už nyní neumožňuje systém veřejného pojištění ani úhradu základních zákroků. Když něco nefunguje, je potřeba to změnit,“ zdůrazňuje Michal Šmarda. Dodává také, že hledat cestu zpoplatňováním zdravotnictví, vytvářením nadstandardů nebo prostřednictvím privatizace jednotlivých zařízení je pro Sociální demokracii nepřijatelné. Řešením je ale zprůhlednění plateb za péči a zlepšení kontroly systému financování.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Je nutné také nastavit automatickou valorizaci výše úhrad za státní pojištěnce a plán úprav úhradové vyhlášky. „Současné návrhy úprav nekompenzují ani inflaci a ani navýšení DPH na léky. Musí se ukončit každoroční handrkování na toto téma,“ zdůrazňuje předseda SOCDEM. „Je zároveň potřeba zajistit, aby se dále nezvyšovaly doplatky na léky, což s úhradovou vyhláškou rovněž úzce souvisí,“ dodává.

„Musíme nastavit mechanismy, aby se povedlo podpořit zdravotnická zařízení v regionech, kde krajské samosprávy selhávají,“ uvedl. Podle něj je základním problémem českého zdravotnictví nerovnoměrná dostupnost zdravotní péče. „Musíme dobudovat síť nemocnic takovou, aby byla zachována péče a její dostupnost. Za vlády sociální demokracie se v krajích rozšířil počet výjezdových míst Zdravotnické záchranné služby, a tím se výrazně zefektivnila její činnost. Teď je potřeba se posunout z přednemocniční péče do nemocnic,“ říká.

Alarmující je rovněž nedostupnost psychologů a terapeutů v ČR. „Naši zemi trápí epidemie psychických problémů. Je třeba zajistit nejen dostatečný počet dostupných odborníků, ale také vytvořit síť preventistů napříč základními a středními školami,“ vypočítává nutné kroky Michal Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…