Sněmovna odsoudila sovětský hladomor na Ukrajině

07.04.2022 7:33 | Tisková zpráva

Poslanecká sněmovna přijala usnesení připomínající genocidu ukrajinského národa během hladomoru v Sovětském svazu počátkem 30. let minulého století.

Sněmovna odsoudila sovětský hladomor na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Hladomor, který byl úmyslně vytvořený stalinistickým vedením v Moskvě, si tehdy vyžádal přes deset milionů obětí na životech. Evropský parlament již dříve označil ukrajinský hladomor za zločin proti lidskosti. Poslanecká sněmovna přijala usnesení k připomenutí genocidy ukrajinského národa během hladomoru organizovaného stalinským režimem Sovětského svazu mezi lety 1932 a 1933.

„Dnešním usnesením splácíme další historický dluh. Zejména s ohledem na pokračující brutální ruskou agresi na Ukrajině, která je navíc doprovázena intenzivní dezinformační ofenzivou a snahou překrucovat dějiny, je důležité připomínat skutečnou zločineckou podstatu hladomoru z počátku 30. let minulého století,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny a spolupředkladatelka usnesení Markéta Pekarová Adamová.

Hladomor se odehrál v kontextu násilné kolektivizace sovětského venkova. Sovětské úřady od roku 1932 nutily ukrajinské rolníky k nesmyslně vysokým odvodům obilí. Toto opatření bylo doprovázeno dalšími formami represí a v průběhu jara 1933 vedlo k propuknutí masivního hladomoru. Moskva neposkytla postiženým regionům potravinovou pomoc a ukrajinští rolníci nesměli opustit své domovy. Ve stejné době Sovětský svaz pokračoval ve vývozu obilí. Uměle vytvořený hladomor probíhal souběžně s rusifikační kampaní a represí vůči ukrajinským elitám.

„Hladomor před devadesáti lety na Ukrajině byl pokusem sovětské bolševické moci o cílenou genocidu ukrajinského národa. Současná agrese ozbrojených sil Ruské federace proti svobodné a svrchované Ukrajině a válečné zločiny ruských vojáků potvrdila vysokou naléhavost připomenutí této tragické historické události. Jak se dnes všichni vnímáme, Putinovo Rusko převzalo to nejhorší z krvavého odkazu totalitního Sovětského svazu,“ dodal předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a spolupředkladatel usnesení Pavel Žáček.

Podle údajů ukrajinského Muzea hladomoru šlo až o sedm milionů lidí na území tehdejší Ukrajinské sovětské socialistické republiky a další tři miliony Ukrajinců žijících v jiných oblastech Sovětského svazu. Evropský parlament označil v roce 2008 uměle vyvolaný hladomor za zločin proti lidskosti. V roce 2018 označil hladomor za genocidu Ukrajinců Senát Spojených států amerických.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě