Sobotka (ODS): Parlamenty V4 by se měly v rámci EU více prosazovat

22.03.2015 18:05

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se zúčastnili zasedání předsedů parlamentů zemí Visegradské skupiny (V4) v Bratislavě.

Sobotka (ODS): Parlamenty V4 by se měly v rámci EU více prosazovat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Na souvislost vzniku V4, kdy všechny země procházely transformací a demokratizací po dlouhé době v Sovětském područí, upozornil místopředseda Senátu Sobotka: „Máme zkušenost s tím, co znamená být pod vlivem Moskvy. A dnes bychom měli udělat vše proto, abychom Ukrajině pomohli při procesu demokratizace našimi zkušenostmi. Vnímám jako povinnost, abychom se o svou společnou historickou zkušenost podělili s těmi, kdo to potřebují,“ uvedl Sobotka. Součástí závěrečné deklarace je mimo jiné právě ochota všech zemí V4 zintenzivnit spolupráci a interakci s Ukrajinou a dalšími členy Východního partnerství.

Jan Hamáček apeloval na to, aby politici zemí V4 posilovali povědomí o Evropské unii. „Musíme se naučit nesvalovat všechnu vinu za to, co se nám nepovedlo, na unii. Tato strategie ohrožuje samotný projekt unie,“ upozornil.

„Měli bychom více využívat pravomocí, které nám, národním parlamentům zemí EU, dává Lisabonská smlouva,“ uvedl Jan Hamáček. „Teprve potom můžeme dále diskutovat o dalším rozšíření těchto pravomocí,“ dodal. Připomněl přitom, že v současné době zabezpečuje evropská legislativa národním parlamentům rozsáhlé možnosti.

V diskusním panelu týkajícím se nárůstu protisystémových a populistických iniciativ se oba zástupci Parlamentu ČR zmínili o situaci v Česku, kde hnutí ANO vedoucí v průzkumech veřejného mínění není tradiční politickou stranou s pevně ukotveným programem nebo koncepcí zahraniční politiky. „Hluboké a nezpochybnitelné propojení politiky s byznysem a ovlivňování médií držených opět v rukou vicepremiéra vlády vnímám jako obrovskou a bezprecedentní hrozbu pro demokracii, která nemá v Evropě – snad kromě paralely Berlusconiho v Itálii – obdoby,“ upozornil Sobotka.

Jan Hamáček ubezpečil kolegy z partnerských zemí, že se Česká republika velmi zodpovědně připravuje na převzetí předsednictví V4 v polovině letošního roku. V debatě o digitalizaci pak navrhl, aby jednání parlamentních představitelů V4 probíhala intenzivněji vedle vzájemných setkání také formou videokonferencí.

Obě delegace absolvovaly cestu do Bratislavy a zpět netradičně vlakem. „Chceme naším rozhodnutím podpořit železniční dopravu jako přijatelnou alternativu automobilové nebo dalších druhů přepravy,“ vysvětlil Jan Hamáček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Kobza: Kdy tu bude chalífát?

16:24 Jiří Kobza: Kdy tu bude chalífát?

Sobotní demonstrace hamburských islamistů mávajících nápisy Chalífát je řešení, Chceme chalífát posk…