Soukromníci: V počtech registrů na osobu vévodíme světu

03.02.2016 19:32

Škoda, že žádná světová organizace nezveřejňuje žebříček zemí podle počtu registrů a povinných hlášení v přepočtu na osobu. Pokud by něco takového existovalo, určitě bychom mohli pomýšlet na čelní příčky – možná i na absolutní světový primát.

Soukromníci: V počtech registrů na osobu vévodíme světu
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

Ministr financí Andrej Babiš je totiž v v tomto směru nesmírně pracovitý. Navíc může zúročit letité zkušenosti získané na důležitých postech v době, kdy bylo evidováno a kontrolováno naprosto vše.

A co si na nás tedy vláda připravila teď? Dnes schválila návrh zákona o evidenci bankovních účtů fyzických a právnických osob. Do ní by měly mít přístup stovky lidí z finanční a celní správy, dále orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby či ministerstvo financí. Riziko zneužití je přitom stejné, jako u kontrolního hlášení DPH, elektronické evidence tržeb a obecně všech registrů. Stát zkrátka chce přidat další článek k řetězu, kterým spoutává svobodu všech svých občanů – nejen živnostníků a firem.

Současné vládě ještě zbývá dost času na to, aby to tímto neskončilo. Motivaci je velká. Pořád je totiž dost věcí, které stát o svých občanech neví. Logickým krokem by v tomto směru byla změna systému, jakým je prováděno sčítání lidu, domů a bytů. To by se mohlo nově konat každý rok. A místo samotných občanů, kteří nyní pro statistiky vyplňují formulář, by vše zjišťovali úředníci přímo na místě, v každém domě, v každém bytě. Tím by se mohlo zároveň rozšířit spektrum sledovaných informací…

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.