Soukup (ANO): Migrace z islámského prostředí jako hrozba nebo naděje?

29.04.2016 13:33

O diskusní fórum k islámu, které proběhne 18. května v Poslanecké sněmovně PČR je velký zájem. Registrujte se pro jistotu předem.

Soukup (ANO): Migrace z islámského prostředí jako hrozba nebo naděje?
Foto: ANO
Popisek: Zdeněk Soukup

Vypadá to, že na diskusní fórum pod názvem Máme se bát islámu?Může přijít víc lidí, než je na půdě Poslanecké sněmovny PČR obvyklé.Proběhne 18. 5. 2016 od 11,00 do 15,00 hodin ve Státních aktech PSP pod záštitou poslance Zdeňka Soukupa a Výboru pro evropské záležitosti. I když je to sál s poměrně velkou kapacitou, máme obavy, že ne pro všechny zbude odpovídající místo. Proto vám doporučujeme – registrujte se předem a včas u asistentky Mgr, Dany Žákové /kontakty na www.poslanecsoukup.cz/

Původně jsme pozvali poslance, senátory, známé religionisty, historiky a další osobnosti. Pozvánku jsme poslali také na příslušná vědecká pracoviště na humanitní fakulty VŠ a na ministerstva. Ohlasy jsou pozitivní. Mailová pozvánka se ale šíří dál. A tak se na nás obrátili z několika zastupitelských úřadů. To nás poněkud překvapilo. Nicméně akceptovali jsme žádosti o účast prozatím i od:

  • Třetí tajemník velvyslanectví Mr. Essameldin Badran - Embassy of the Arab Republic of Egypt in Prague

  • Velvyslanec pan H.E. Walid Shiltagh a první tajemník ambasády pan Ahmed Al-Dhalimi  - Embassy of the Republic of Iraq

  • Velvyslanec pan J.E. Dr. Farid Shafiyev - Embassy of the Republic of Azerbaijan

  • Chargé d'affaires pan Tamer Almassri - Velvyslanectví Státu Palestina

  • Velvyslanec J.E. pan Ahmet Necati Bigali - Turecké velvyslanectví

  • Ambassador Ayman Aladsani  nebo Counsellor Mr. Khalid Alyassin - Kuwait Embassy

Jsme rádi za předběžný velký zájem o naše diskusní fórum. Proti původním záměrům jsme pro zahraniční hosty připravili simultánní překlad do Angličtiny. Není ale v našich možnostech zajistit překlady do Arabštiny a dalších jazyků. Základní jednací řečí bude Čeština.

Pod poněkud provokujícím názvem Máme se bát islámu?  Bychom se chtěli v rozpravě dotknout některých palčivých otázek: Je možné odmítat náboženství, které vyznává 1,5 mld lidí a proč jsou nejodpornější teroristické činy doprovázeny zvoláním Allahu akbar? Je současná podoba útočného islámu, tak zvaný politický, salafistický islám jenom extrémním vychýlením z tradičního pojetí, anebo je to naopak návrat k podstatě? Jsou právní systém , etické principy a kultura  islámských zemí slučitelné se stejnými hodnotami v Evropě? Je možná integrace migrantů z muslimských zemí v Evropě? Nebo přicházejí programově s úmyslem vnutit nám své hodnoty a svůj model uspořádání světa.

Opakovaně upozorňujeme, že diskuse v hlavním panelu bude probíhat pouze mezi osobnostmi z pozvánky. Pro otázky anebo názory veřejnosti je vyhrazena poslední hodina diskusního fóra. Moderátor určí časový limit pro jednotlivá vystoupení.

PROGRAM: moderuje ing. Martin Švehla

10,30 – 11,00: Prezentace účastníků
11,00 – 13,00: Máme se bát islámu?

Přednášející:
- Benjamin Kuras, český, ve Velké Británii žijící spisovatel, dramatik, překladatel a publicista. Autor více než 30 knih, poslední titul: Jak zabít civilizaci.
- Muneeb Hassan Alrawi, český muslim iráckého původu, podnikatel aktivní v komunitním životě české muslimské obce. Od roku 1999 do 2009 předseda Islámské nadace v Brně, od roku 2009 předseda Ústředí muslimských obcí v České republice.
Účastníci diskusního fóra:
- Prof. JUDr. Helena Válková, CSc., vysokoškolská pedagožka, specialistka na trestní právo a kriminologii, poslankyně za ANO
- Zora Hesová, analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky/ AMO/ se zaměřením na integraci muslimů v Evropě, náboženská hnutí a sekularismus. Vystudovala politologii, filosofii a islamologii ve Francii a Německu a arabštinu na Damašské univerzitě v Sýrii.
- PhDr. Petr Pelikán, český orientalista, arabista, překladatel a analytik. 
- doc. Pavel Hošek, Th.D., vedoucí katedry religionistiky Evangelické teologické fakulty UK Praha.
- Doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph.D., historik, pracovník Historického ústavu AV ČR Praha, zaměřující se na dějiny českých zemí 20. století, zejména dějiny politických stran, česko-německé vztahy a církevní dějiny.
- PhDr. Zdeněk Soukup, poslanec za ANO
13,00 – 14,00: Evropské právo a islám
Přednášející: 
- JUDr. Klára Alžběta Samková, Ph.D., česká advokátka se specializací na občanské a rodinné právo, obchodní právo, ústavní právo a lidská práva, občanská aktivistka a politička.
Diskusní fórum: stejní účastnící jako u předchozího tématu

14,00 – 15,00: Veřejná diskuse, závěr

Nakonec ještě jedna prosba, nebo spíš upozornění. Očekáváme věcnou a seriózní diskusi. Moderátor z ní vyloučí kohokoliv, kdo by svým projevem zaujímal xenofobní stanoviska anebo kdo by sledoval vlastní politické cíle.

Autor je  poslanec a organizátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.