Špaček (Piráti): Často kladené otázky

10.09.2014 15:30

Pro informaci voličům zde uvádím skript mé volební vizitky (pohovoru) natočené v Českém Rozhlase, Karlovy Vary.

Špaček (Piráti): Často kladené otázky
Foto: Archiv LŠ
Popisek: Libor Špaček

Otázky pro volební vizitky pro senátní volby 2014

1. Teď máte přesně jednu minutu na představení svého programu… (k dispozici 60 sekund)

Zaprvé ekonomická soběstačnost a decentralizace, zadruhé svoboda fyzických osob, informací a internetu, zatřetí přímá demokracie.
Fyzické osoby již nesmí být slabými partnery v jednání s právnickými osobami a se státem. Svobodný a soběstačný člověk - svobodná společnost. Budu bojovat za posílení svéprávnosti občanů a důslednou právní symetrii.
Neblahé následky centralizace jsou bohatě doloženy dějinami. Musíme se konečně odpoutat od otázek točících se kolem prospěchu politických stran a politických osobností (tj. pouhých prostředníků) a začít veřejně řešit návrhy které jsou ve veřejném zájmu. To je jedině možné s přímým rozhodováním, za pomoci přímé demokracie.

2. Co je podle Vás největším problémem senátního obvodu, ve kterém kandidujete? (k dispozici 30 sekund)
Nedostatek příležitostí a podpory pro ekonomické osamostatnění našich lidí. Daňové výhody, výjimky a předpisy se dělají ve prospěch obřích cizích společností, ale nic pro začínající a malé podnikatele v regionu. Každá výhoda pro obří korporace je nevýhodou pro ty, kteří by s nimi mohli soutěžit. To není svobodný trh, ale monopolizmus, kde zisky jdou pryč a my jsme pouze levné pracovní síly.

3. Jak byste z pozice senátora/senátorky chtěl/a pomoci tento problém řešit? (k dispozici 30 sekund)

Prosazovat ekonomickou soběstačnost a decentralizaci. V dnešní době pružné technologie je velikost spíš na překážku zavádění inovačních produktů.
Podporuji rozvoj nezávislého podnikání: to je tvořivých profesí, řemeslníků a malovýroben, pomocí vzdělání, příležitostí, daňového ulehčení. Hlavně podporu pro fyzické osoby začínající podnikat. Například usnadnění přístupu k pozemkům pro malé zemědělce a pěstitele. Zasadím se o to, aby všichni mohli dostat svoje vlastní zahrady.

4. Podpořil/a byste znovuzavedení povinné vojenské služby? Pokud ano, na koho by se měla vztahovat a jak by měla být dlouhá? (k dispozici 30 sekund)

Účel by lépe splnilo poskytnutí dobrovolného výcviku pro všechny zájemce, nejen pro profesionální vojáky. Dobrovolnictví má u nás dobrou tradici a je povětšinou provázeno podstatně lepšími výsledky a morálkou nežli nahánění karabáčem. Zorganizoval bych výcvik v jednoměsíčních blocích několika stupňů, slučitelný s normálním zaměstnáním. Výsledky a schopnosti by budou odměněny udělením příslušných vojenských hodností v záloze a možností postupu do vyšších specializovaných výcviků a hodností.

5. Byl/a byste pro zavedení kvót na volebních kandidátkách podle pohlaví? Pokud ano, pro jaký typ voleb? (k dispozici 30 sekund)

Jsem proti zavádění jakýchkoliv kvót. Jde v podstatě vždy o diskriminaci. Musíme hledět na každého člověka a jeho vlohy jako na jednotlivce, nikoliv jako na příslušníka nějaké skupiny. Kvóty jsou obzvlášť nezdravé v politice, neboť zavádějí hluboce rozkolovou myšlenku, že každý zastupuje pouze svoji rasu, pohlaví, nebo lobby, místo aby přispíval obecně prospěšná řešení a hájil spravedlivě zájmy všech svých voličů.

6. Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno, nebo se budete chtít souběžně věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám? (k dispozici 30 sekund)

Ano, chci se tomu věnovat opravdu naplno. Případně, pokud zbude čas, rád bych se věnoval překladům z anglického jazyka. Počítám s tím, že mě České Vysoké Učení Technické, kde jsem zaměstnán jako vědecký výzkumný pracovník, uvolní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Naši příznivci si sedají k našim odpůrcům a diskutují. Bez agrese

14:17 Farský (STAN): Naši příznivci si sedají k našim odpůrcům a diskutují. Bez agrese

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politické diskusi.