Stanjura (ODS): Navrhujeme návrat ke dvěma sazbám daně z přidané hodnoty

11.01.2017 20:36

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní:

Stanjura (ODS): Navrhujeme návrat ke dvěma sazbám daně z přidané hodnoty
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, možná začnu překvapivě, ale chci říci, že výsledek hospodaření v rozpočtu na rok 2016 je dobrá zpráva. Dobrá zpráva pro koalici, dobrá zpráva pro opozici, dobrá zpráva pro Českou republiku a její občany.

Teď se nechci pouštět do komentářů a analýz, co k tomu přispělo. Už jsme k tomu leccos řekli, že si myslíme, že investice mohly být vyšší, vliv jednorázových příjmů z Evropské unie, ale je to dobrá zpráva.

Na druhé straně se ukazuje, že stát vybral od daňových poplatníků ve všech daních více než potřebuje, než je schopen rozumně investovat, a to o 62 mld. korun. My jsme přesvědčeni, že to je okamžik, který říká nám všem, že je prostor pro snížení daní. Já ve svém poměrně krátkém vystoupení se pokusím získat podporu pro naše pozměňující návrhy. Nebudu argumentovat proti těm, které nepodpoříme. Myslím si, že jejich autoři když tak mají také možnost obhájit a vysvětlit, proč návrhy podávají a pokusit se získat podporu.

My jsme podali celkem tři návrhy k zákonu o DPH, jeden návrh k dani z příjmu a dva návrhy i zákonu o elektronické evidenci. Tady musím říci, že bychom to neudělali, pokud by jako první neotevřel tento zákon pan ministr financí, protože v původním vládním návrhu se o zákonu o elektronické evidenci tržeb vůbec nehovořilo.

Pojďme nejprve k tomu návrhu změn v zákoně o DPH. My dlouhodobě přicházíme s návrhy, které mají zjednodušit daňový systém a snížit daně. Ten náš první návrh, který je obsažen v pozměňovacích návrzích H1 a H2, směřuje k návratu ke dvěma sazbám DPH s tím, že návrh H1 snižuje základní sazbu DPH z 21 na 19 % a ten druhý návrh pod písmenem H2 zavádí pouze jednu sníženou sazbu, a to ve výši 10 % DPH.

Já jsem v minulých dnech zaznamenal vyjádření pana ministra financí, který říkal, že bude navrhovat snížení daní. Pane ministře, ono už to je navrženo, můžeme to dneska společně prohlasovat.

Debaty, které vznikly od okamžiku, kdy jste zavedli vládní většinou třetí sazbu DPH, se pravidelně opakují. Mnozí z těch, kteří mají první sníženou sazbu, se ptají, proč když ti druzí mají tu sníženou druhou, těch 10 %, proč my máme 15 %. A také jsme několikrát, my jako Poslanecká sněmovna, rozšířili seznam služeb, které padají, které přešly z 15 % na 10 % DPH, naposledy dnes ráno, když jsme výraznou většinou /myslím, že bylo 130 hlasů pro/ snížili DPH z 15 % na 10 % u tiskovin. Když se mě někteří kolegové nebo i někteří novináři ptali, proč jsme tento návrh podpořili, říkal jsem, že je to naprosto logické, dnes ještě budeme hlasovat o tom, aby v desetiprocentní sazbě byly všechny služby, které mohou být ve snížené sazbě, tak proč bychom u jednoho jediného hlasovali jinak. (V sále je velký hluk.)

Já chvilku počkám. Myslím, že debatě o daních bychom měli věnovat náležitou pozornost.

Takže já to zopakuji. Navrhujeme návrat ke dvěma sazbám DPH, snížení základní sazby o dva procentní body na 19 %, to je obsah pozměňujícího návrhu H1, a snížení snížené sazby DPH na 10 %. Bez výjimek.

To znamená nikomu bychom nezvyšovali daň. Těm, kteří mají dnes již 10 % DPH, by to zůstalo a ti ostatní, kteří mají patnáctiprocentní, by měli stejnou daň. Tyto ušetřené peníze by mohly zůstat občanům. Připomínám, že stát má přebytek 62 mld. korun. Musím říct, že ta debata k použití toho přebytku je místy úsměvná, že skutečně potvrzuje slova pana ministra financí - mnozí žijí v představě, že někde v bance leží 62 mld. a že teď se dají nějak rozdělit a zapomínají na to, že to jsou účetní operace, cash flow a podobné obyčejné ekonomické kategorie.

Pokud ovšem neprojde náš návrh H2 na jednu sníženou sazbu ve výši 10 %, tak jsme připravili pozměňovací návrh, který by měl částečně kompenzovat náklady zavedením EET a navrhujeme ve zvláštním - o tom se bude hlasovat později - pozměňovacím návrhu pod písmenem H4, abych to řekl správně, abych se nespletl, H6 - děkuji, pane ministře - H6, kdy navrhujeme pouze převést jednu položku z těch 15 % do 10 %, a to jsou ty stravovací služby. My samozřejmě preferujeme variantu H2, mít to pro všechny bez výjimek. To nám přijde jako systémové opatření, kdy dojde ke zjednodušení i ke snížení DPH.

Pak máme jeden pozměňovací návrh, který se týká daně z příjmů, kdy navrhujeme zrušit tzv. solidární přirážku nebo chcete-li druhou sazbu daně z příjmů fyzických osob, je jedno, jakým označením to pojmenujeme. Připomínám, že to opatření bylo zavedeno za naší vlády jako přechodné, mělo skončit 31. prosince 2015. My navrhujeme s určitým zpožděním, abychom to vypustili a vrátili se k jedné sazbě DPH. Je to opět podpora těch aktivních, kteří vydělávají peníze, ať už podnikají nebo jsou zaměstnanci, týká se to obou kategorií. Není to pouze sazba pro podnikatele, ale pro mnohé kvalifikované zaměstnance, kteří odvádějí tvrdou práci a myslím, že bychom je měli ocenit tím, že je nebudeme zdaňovat více než ty ostatní.

Takže to jsou čtyři z těch šesti pozměňovacích návrhů, které se vlastně týkají nebo které předkládáme jménem Občanské demokratické strany. Ty další dva se týkají elektronické evidence tržeb. Já myslím, že nikoho nepřekvapí, že jsme navrhli úplné zrušení tohoto zákona a protože jsme o tom debatovali poměrně rozsáhle, tak nebudu opakovat ty důvody. Ty jste od nás slyšeli mnohokrát. Nicméně posoudili jsme i konkurenční návrhy k zákonu o elektronické evidenci tržeb a jeden z nich podal pan ministr financí a mimo jiné navrhuje vyjmout z EET e-shopy. A tento návrh má logiku. Podotýkám, že jsem opoziční poslanec, takže vidíte, že nekritizujeme všechny návrhy automaticky jenom proto, že to přináší vládní poslanec nebo ministr financí. Ale co už nemá logiku, že ostatní platby platební kartou v systému EET zůstávají. Dlouhodobě byl ten projekt - a mluvil o tom dneska i pan ministr, o podnikatelích, kteří mají hotovostní příjmy, hotovost, hotovost, hotovost a pak vy jste schválili, já nevím, jestli vědomě nebo nevědomě, že hotovostní platba je vlastně podle zákona o elektronické evidenci tržeb i platba platební kartou. To nám přijde nelogické, zbytečné, nadbytečné. Takže v našem pozměňovacím návrhu navrhujeme opět systémové opatření - všechny platby platebními kartami vyjmout z elektronické evidence tržeb. Jsou to platby, které jsou evidované v bance u příjemce i u plátce. Stát má dostatek informací o této platbě.

A pak sedmý pozměňovací návrh - a tady bych chtěl poděkovat Ministerstvu financí, protože ho připravilo na můj podnět. Tím, že ten zákon projednáváme déle, než se očekávalo, v tom původním vládním návrhu byla správná věc, to znamená pro příspěvkové organizace územně správních celků, které mají ve správě majetek, možnost odepisovat. Tím, že to projednáváme v lednu, tak by přišly o celé účetní období roku 2017. Ministerstvo financí na moji žádost zpracovalo pozměňovací návrh, je to přechodné ustanovení, které, pokud ho přijmeme, umožní vlastně realizovat ten původní záměr vládního návrhu zákona, aby tyto příspěvkové organizace už mohly v letošním roce uplatňovat daňově uznatelné odpisy. Aby to bylo jasné - daňově uznatelné odpisy. Tento návrh získal podporu rozpočtového výboru a věřím, že ho podpoříte, protože těch prvních šest návrhů, o kterých jsem mluvil, jsou politické, vyjadřují politické názory Občanské demokratické strany na zjednodušení daňového systému, snížení daní, ten sedmý je spíše technický, umožňuje daňově odepisovat svěřený majetek, které mají příspěvkové organizace, a pro některé, např. krajské nemocnice, to může dělat až řádově milióny korun v hospodářském výsledku. Takže pokud budete posuzovat ty pozměňovací návrhy tou politickou optikou, kdo ho podal, tak těch prvních šest je určitě opozičních, k těm se hrdě hlásíme a žádáme všechny ty, kteří stejně jako my se domnívají, že je prostor a čas na snížení daně, aby to podpořili, tak ten sedmý je spíš technický a ten byste mohli podpořit, já bych řekl v zásadě automaticky, protože pouze ten podnět vyšel od opozičního poslance, samotný text napsalo Ministerstvo financí, které s ním samozřejmě a ne nějak překvapivě vyjádřilo souhlas. A možná pro pobavení kolegyň a kolegů, ať se netváříme tak vážně: když jsem si stěžoval na rozpočtovém výboru, že Ministerstvo financí automaticky dává k opozičním návrhům stanovisko negativní, tak mi paní náměstkyně říkala - ale k tomu H7 jsme dali kladné. Já říkám ano, ale to je ten, který jste si sami napsali, tak to se docela předpokládá, že když to sami napíšete, že dáte kladné stanovisko. Věřím, že nebudete tak striktně politicky postupovat a podpoříte snížení daní. Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.