Starosta Jiraský: Rozšiřujeme rekreační prostor Vinice – Chobot

25.04.2021 6:34

V přírodním prostředí městských lesů v blízkosti Vysokého Mýta vzniká areál pro sportovní a rekreační aktivity. Jako první v minulých letech vyrostly trailové tratě, pumptrack, dvě venkovní tělocvičny, altán a výběhové schody na Vinicích.

Starosta Jiraský: Rozšiřujeme rekreační prostor Vinice – Chobot
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

V letošním roce vzniknou dvě trailové tratě směrem na Podrážek. „Je to další etapa rozšiřování rekreačního prostoru Vinice – Chobot.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Představuje asi třetinu budoucího cykloareálu, který se bude rozkládat v lese za silnicí k Chobotu. Na původní tratě na Vinicích přímo nenavazují, a i charakterem budou odlišné. Budou to přírodní tratě s menšími zásahy do terénu,“ řekl starosta František Jiraský.

V souvislosti se změnou užívání byl režim lesů převeden z hospodářského do rekreačního. „Prioritou v těchto lesích nebude jen hospodářská činnost, ale bude možno více je užívat k rekreaci,“ řekl starosta.

„Singletrailové tratě budou respektovat reliéf lesa tak, aby nedocházelo k zásahu do krajiny. Zpevněné budou vápencovou drtí s jílem,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Ondřej Halama. První trať dlouhá 1,1 kilometru bude vhodná i pro začínající cyklisty. Zato na druhé trase dlouhé 1,9 kilometrů budou cyklisté zdolávat převýšení na Babce. Budoucí třetí okruh, který povede kolem Chobotu, se bude realizovat v příštích letech až po odbahnění malého rybníku.

K trailovým tratím povede také přírodní okruh vysokomýtské naučné stezky směrem na Vinice a do okolí Chobotu. Na dřevěných panelech budou informace o geniu loci jednotlivých zastavení i rostlinách a živočiších, které zde lze spatřit. Další zajímavé informace bude možné načíst z QR kódů na panelech. Na části stezky, která povede alejemi a přes vrch Vinic, bude umístěno 8 herních prvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!