Starosta Jiraský: Záchranáři ve Vysokém Mýtě se stěhují do nové výjezdové stanice

31.01.2021 8:39

Reportáž Záchranáři ve Vysokém Mýtě se stěhují do nové výjezdové staniceNová budova výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje začne ve Vysokém Mýtě fungovat od pondělí 1. února.

Starosta Jiraský: Záchranáři ve Vysokém Mýtě se stěhují do nové výjezdové stanice
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

Pardubický kraj přišla její výstavba na 30 milionů korun. „Je to obrovský posun, co se týče zázemí pro naše posádky, pro všechny, kteří pracují na záchrance. Dosud jsme působili ve dvou objektech, které byly odděleny. Nedostačovaly nám jak skladové prostory, tak ani zázemí pro naše posádky,“ řekl ředitel zdravotnické záchranné služby Igor Paar. 

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Moderní budova vznikla nakonec v areálu Vysokomýtské nemocnice v ulici Vraclavská. Při hledání nového místa se přitom zvažovala i lokalita v průmyslové zóně ve směru na Litomyšl. „Nějakou chvíli se to připravovalo, ale pak se zjistilo, že ředitelství silnic a dálnic nepovolí sjezd ze silnice první třídy. Tohle místo bylo druhá varianta,“ řekl starosta František Jiraský.

Na místě nové výjezdové stanice stával původně starý nemocniční pavilon, který v průběhu času sloužil různým účelům. „Byly tady inspekční pokoje lékařů, byla tady školící místnost a v poslední době tady byla márnice. Rekonstrukce budovy nebyla možná. Město se v rámci společného projektu zavázalo, že pavilonek zbourá, že poskytne pozemek Pardubickému kraji a vezme na sebe břemeno náhradní výsadby. Když bych to měl vyjádřit finančně, tak město přispělo ke zdařilé stavbě nové záchranky sumou několika milionů korun,“ dodal starosta. 

Záchranáři získali nejen kvalitní zázemí, větší prostory dovolí i rozšíření poskytované péče. „Od února budeme mít třetí výjezdní jednotku, což pomůže v době covidové, kdy máme velký problém s výjezdností a s rostoucí potřebou záchranné služby. Budeme se moci ještě lépe postarat o naše obyvatele,“ řekla náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví Michaela Matoušková. Od 1. února tak budou ve Vysokém Mýtě vyjíždět tři posádky. Dvě nelékařské a jedna lékařská v malém autě, takzvaný rendez-vous systém. „Tím, že lékař bude v menším autě, bude akceschopnější a bude moci řešit více pacientů,“ řekl Igor Paar. „Budeme také vybaveni automobilem, který bude speciálně vybaven pro převoz novorozenců, což je u nás rarita. Do budoucna ještě počítáme s dalším projektem, který s tím souvisí, a to jsou agregáty a zabezpečení elektřiny, která je v současné době velmi nutná právě například pro dezinfekci našich automobilů,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Nová stanice zdravotnické záchranné služby tak přispěje k lepší dostupnosti a zkvalitnění zdravotnické péče ve městě a jeho okolí. „Doufám, že bude velkým přínosem pro obyvatele Pardubického kraje,“ dodala náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …