Starosta Vetchý: Nový rok přinese změny ve způsobu placení parkovného i nový ceník

09.12.2020 14:32

Od ledna příštího roku musí řidiči počítat se změnami v parkování v centru města.

Starosta Vetchý: Nový rok přinese změny ve způsobu placení parkovného i nový ceník
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Všechny čtyři parkovací automaty, které jsou umístěny na náměstí. J. M. Marků (2krát), na náměstí A. Jiráska a v ulici S. Čecha – parkoviště u polikliniky, budou postupně přeprogramovány a označeny novým ceníkem. Součástí nového ceníku je zvýhodněné krátkodobé stání.

Rada města z důvodu snahy o regulaci dopravy v centru města schválila upravený ceník parkování.  Motoristé budou mít prvních dvacet minut parkování zdarma. Tuto možnost lze využít pouze 1krát za den. „Tímto krokem chceme ulevit občanům, kteří potřebují ve zmíněných lokalitách vyřídit pouze krátké pochůzky, a platba za hodinu stání je nadbytečná,“ uvádí ke změně starosta města Radim Vetchý. Za první hodinu po vyčerpání nulové sazby bude účtováno 10 Kč a každá další započatá hodina vyjde na 20 Kč. Celodenní parkovné přijde na 100 Kč. Do současné doby motoristé platili za první hodinu 10 Kč a každou další započatou hodinu také 10 Kč.

Pro obyvatelé s trvalým pobytem v centru města je stanoveno celoroční parkovné za 2.000 Kč. K nejvýznamnějšímu navýšení dojde v případě celoročního parkovného pro ostatní řidiče, kteří nemají trvalý pobyt centru města. Ze současných 2.000 Kč přijde na 5.000 Kč.  Této změně předcházelo statistické měření, ze kterého vyplynulo, že 50 % vozidel denně parkuje na náměstí s kartou. Záměrem je snížit počet takto zaparkovaných vozidel v centru a umožnit tak parkování řidičům, kteří potřebují zaparkovat za účelem nákupu, návštěvy pošty nebo úřadu.  Placená doba parkování zůstává beze změny. Ve všední dny od 7:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 7:00 do 12:00 hodin. Další možnosti bezplatného parkování v blízkosti centra města jsou v ulici 5. května nebo na Pivovarském náměstí.

Město Lanškroun na jaře letošního roku investovalo do nových parkovacích automatů, které umožňují více způsobů plateb. Novinkou v roce 2021 bude možnost platby parkovného prostřednictvím mobilní aplikace ClickPark. Tuto aplikaci si mohou řidiči zdarma stáhnout na google play (pro android) a na app store (pro Apple). Návod pro instalaci najdou uživatelé na adrese https://app.clickpark.cz/app/CZ/napoveda.htm nebo https://clickpark.cz.

Elektronické parkovací karty Pcard lze zaplatit na pokladně finančního odboru Městského úřadu Lanškroun. Nákup je možný od 15. prosince 2020 s účinností od 1. ledna 2021. Celoroční parkovné je možné zakoupit i v průběhu roku, za plnou cenu a platit bude vždy jeden kalendářní rok. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…