Starostka Hamousová: Kostely, dvorky i hra na náměstí představily žijící žatecké památky

23.09.2022 19:09

Stovky návštěvníků přilákaly Dny evropského dědictví (EHD), které v Žatci proběhly v sobotu 17. září. Oblíbenou a povedenou akci pořádalo Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci ve spolupráci s městským úřadem a dalšími partnery.

Starostka Hamousová: Kostely, dvorky i hra na náměstí představily žijící žatecké památky
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starostka Žatce Zdeňka Hamousová (BPP)

Letošním tématem EHD byly udržitelné památky, program byl tedy zaměřen právě na to, jak různé historické objekty či místa žijí. To se týkalo jak zpřístupněných kostelů a budov regionálního muzea, tak i žateckých dvorků, které byly součástí EHD několikátým rokem. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
„Některé dvorky žijí běžným, privátním životem, ale my se tam normálně nedostaneme, jiné oživnou speciálně dnes. Využijte toho, že žatecké udržitelné památky se vám otevírají,“ řekla při slavnostním zahájení Dne evropského dědictví starostka Zdeňka Hamousová.

Pořádající Regionální muzeum v Žatci letos pro návštěvníky opět připravilo několik novinek. To se týkalo třeba trojice otevřených kostelů. „Snažili jsme se připomenout, že fungují v Žatci i další kostely, které nejsou tak staré jako ten děkanský, tedy kostel evangelický a Kapucínský. Jsou také zajímavé, i tím, že se tam odehrávají mše nebo kulturní akce,“ popsala ředitelka muzea Radmila Holodňáková jednu část živých a udržovaných památek.

Tou další byly právě dvorky, jejichž nabídku i program v nich pořadatelé každý rok obměňují. „K novinkám určitě patří trafička nebo Mederův dům, který je otevřený krátce. Návštěvníci dřív určitě nebyli v architektonickém dvorku za divadlem ani v sousedském dvorku v Alšově ulici, kde se představili kulturní a gastronomické záležitosti dvou komunit, ukrajinské a mongolské. Lidé tam měli možnost posoudit, jak to v Žatci vypadá, poznat zajímavá místa. Připravený program pak podtrhl nabídku dvorku,“ vysvětlila Radmila Holodňáková.

Zajímavou novinkou, hlavně pro děti, byla hra přímo na náměstí. Herci v dobových kostýmech hráli na šesti místech různé scénky, které se týkaly žatecké památky nebo událostí. Poté účastníci hry odpověděli na otázku, za niž dostali razítku. Úspěšní řešitelé celé hry se mohli za odměnu svézt kočárem taženým koňmi.

Historický ráz EHD zdůraznilo středověké tržiště před radnicí. V atriu radnice pak po celé odpoledne probíhaly koncerty, které ukázaly, že kultura může být významným způsobem, jak udržet památky při životě.

Úspěšnost sobotních EHD v Žatci lze nejlépe vyjádřit čísly, většinu míst navštívily stovky lidí. Největší zájem byl o knihovnický dvorek, kam přišlo 618 lidí. Floriánský dvorek a Mederův dům přilákaly 455 návštěvníků, do děkanského kostela přišlo 430 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…