Štayrová (ANO): Chemická čistírna odpadních vod v Březhradě by mohla ohrozit spodní vody

20.10.2017 11:23

Městští zastupitelé Hnutí ANO 2011 upozorňují na rozpor existence Čistírny odpadních vod (ČOV) v Březhradě s platným územním plánem Statutárního města Hradec Králové a na riziko znečištění spodních vod.

Štayrová (ANO): Chemická čistírna odpadních vod v Březhradě by mohla ohrozit spodní vody
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Na území, kde se ČOV nachází, jsou zvodněné pískové terasy spolu s jímacím řádem východočeské vodárenské soustavy. Riziko znečištění podzemních vod je tu zcela reálné. Navíc má územní plán svůj smysl a počítá s klíčovými rezervami pro rozvoj města. Nelze ho takto ignorovat,“ říká předsedkyně zastupitelského klubu ANO Monika Štayrová.

ČOV v Březhradě původně čistila jen odpady neobsahující nebezpečné kontaminanty. S integrovaným povolením provozu od královéhradeckého krajského úřadu, které firma Purum získala na konci července, se ale mají do čističky vyvážet i odpady s obsahem těžkých kovů, barev a laků, s olejem, chrómem, s kyselými oplachy z kovů nebo obsahem alkálií. Čistit se má i chemicky. Obzvlášť zranitelná je přitom oblast, kde se nachází Opatovský písník, lázeňské a další vodárensky cenné lokality. Zamořen by mohl být až studnový systém VAK Pardubice. Pokud by se situace v prameništi Litá, které zásobuje Hradec Králové, nadále zhoršovala, mohla by právě tato lokalita posloužit jako rezervní pomocný zdroj pro město. Uvažovalo se tak i v minulosti. Tehdy ovšem patřil tento vodní zdroj bývalému masokombinátu Salma. Město by ale mělo s touto oblastí pro její strategické umístění počítat a smět ho využít třeba v období sucha.

Proti rozhodnutí kraje o povolení čističky firmy Purum se odvolali také obyvatelé Březhradu a Opatovic. Přímo v Březhradě žije i královéhradecký zastupitel za Hnutí ANO a člen Komise místní samosprávy Pavel Marek: „Situaci dlouhodobě sleduji a upozornil jsem na ni i náš zastupitelský klub. Jsem rád, že se v této záležitosti shodujeme. Rizika provozu jsou prostě moc velká a čistička nemá v lokalitě co dělat. Vzhledem k tomu, že se to týká jak Královéhradeckého, tak Pardubického kraje, by bylo možná dobré předat celý problém k řešení přímo Ministerstvu životního prostředí“, říká. Na nebezpečnost chemické čističky v Březhradě poukazuje i další člen Hnutí ANO, který má profesní zkušenosti z regionálního odboru ministerstva životního prostředí, RNDr. František Bárta: „Občané se obávají o znečištění svého okolí právem a je na místě, že zastupitelé trvají na dodržení platného územního plánu,“ komentuje.

Za další alarmující a nedostatečně prověřenou skutečnost pokládá Hnutí ANO stav hradecké části kanalizací v lokalitě. „Podle našich informací je zde potrubí v natolik ve špatném stavu, že funguje téměř jako trativod a do samotného Labe ani nic nedoteče. Je to jedna ze základních podmínek, která měla být před udělením povolení ČOV důkladně prověřena,“ říká Monika Štayrová. Hnutí ANO bude se bude záležitosti nadále věnovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…