Štěch (ČSSD): České firmy by se mohly zapojit do modernizace Turkmenistánu

14.12.2015 10:45

Předseda Senátu Milan Štěch jednal v Turkmenistánu o obchodu i bezpečnosti:

Štěch (ČSSD): České firmy by se mohly zapojit do modernizace Turkmenistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Turkmenistán pořádal konferenci s názvem „Politika neutrality: Mezinárodní spolupráce pro mír, bezpečnost a rozvoj“ u příležitosti 20. výročí od získání statusu neutrality. Na konferenci se sjelo několik desítek prezidentů, předsedů parlamentů a premiérů, je zaměřená na vývoj ve světě, principy neutrality a boj proti terorismu.

Předseda Senátu Milan Štěch se v předvečer konference setkal s prezidentem Turkmenistánu. „Prezident byl potěšen, že jsem přijel v zastoupení prezidenta republiky a připomněl, že Česká republika stála od počátku za myšlenkou, aby Turkmenistán mohl status neutrality získat,“ uvedl Milan Štěch.

Prezident Berdymuchamedov předsedu českého Senátu dále seznámil s projekty hospodářského rozvoje země bohaté na zemní plyn a ropu. Právě s těmito komoditami chce Turkmenistán více obchodovat.

„Turkmenistán chce dále rozvíjet naše dobré vztahy. Připravují se návštěvy oficiálních představitelů v České republice spojené s podnikatelskými delegacemi. České firmy by se mohly zapojit do modernizace Turkmenistánu, který má nejvyšší hospodářský růst ve Střední Asii - kolem 10 %. Česko zase vykazuje jeden z nejvyšších ekonomických růstů ve střední Evropě, to bychom měli určitě využít,“ uvedl Milan Štěch.

Mezi oblastmi česko-turkmenistánské spolupráce by podle něj neměla chybět tradiční odvětví průmyslu a obchodování se zavedenými českými výrobky, např. dopravními prostředky, a dále oblasti energetiky, chemie nebo zdravotnictví. Turkmenistán projevil také zájem o spolupráci v oblasti školství, především o výměnu studentů.

Během své návštěvy Turkmenistánu jednal Milan Štěch rovněž s tamním ministrem zahraničí, a to o konkrétních firmách, které by se mohly do vzájemné obchodní výměny zapojit.

„Pokud jde o mezinárodní bezpečnost, shodli jsme se s panem prezidentem, že je třeba napnout síly všech stěžejních aktérů k boji proti terorismu. Turkmenistán je ostrovem stability v rozbouřené části světa,“ uvedl Milan Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice