Štěch (ČSSD): Každý stát si má určovat svá pravidla

06.12.2017 10:37

Milan Štěch jednal s maďarským prezidentem, shodují se v pevném postoji proti kvótám.

Štěch (ČSSD): Každý stát si má určovat svá pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Bez dohody všech států EU v dalším postupu v oblasti migrace může docházet k oslabování Unie, shodl se předseda Senátu Milan Štěch s maďarským prezidentem Jánosem Áderem. Podle něj je na cestě do Evropy 60 milionů lidí a EU musí hledat rychlé, ale zároveň dlouhodobé řešení. Oba politici hovořili také o vnitropolitické situaci v ČR a postojích zemí Visegrádské skupiny (V4).

Áder se Štěcha ptal na jeho názor na sestavování nové české vlády a odhad budoucího vývoje. Štěch mu vysvětlil souvislosti současného politického uspořádání v zemi a také důvod, proč se menší parlamentní strany včetně ČSSD nechtějí podílet na vládnutí s Andrejem Babišem.

Štěch, který v minulém týdnu navštívil Budapešť v rámci jednání předsedů parlamentů V4, ocenil postoj Maďarska k migraci a upozornil ho také na stanoviska Senátu přijatá v posledních dvou letech. V těch Senát dlouhodobě odmítá kvóty na přerozdělování migrantů a také nabádá, aby se EU soustředila na pomoc zemím, ze kterých přicházejí. „Každý stát si má určovat svá pravidla. V tomto ohledu nelze očekávat solidaritu s kvótami od zemí V4 a Rakouska, které také postupně mění postoj k migraci. Je třeba hledat konsenzuální reformu migrační politiky EU. Bez vzájemné dohody všech zemí hrozí, že EU bude oslabována. A mohou následovat další země s tendencí zopakovat postup Velké Británie směřující k odchodu z EU,“ řekl předseda Senátu Štěch.

Prezident Maďarska se odpoledne sešel také se svým českým protějškem Milošem Zemanem a členy Poslanecké sněmovny. Zástupci obou zemí se shodli, že ČR pojí s Maďarskem vysoce kvalitní vztahy a je třeba podporovat kontakty na všech úrovních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.