Štefek (KSČM): Český plakát je ve světě pojem

17.07.2015 15:05

Radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek navštívil ve středu 16. července Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, kde probíhá nová výstava Český plakát.

Štefek (KSČM): Český plakát je ve světě pojem
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek navštívil ve středu 16. července Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, kde probíhá nová výstava Český plakát.

„Výstava Český plakát umístěná v prostorách Galerie a Velké výstavní síni představuje nejrůznější výtvarné styly v plakátu od přelomu 19. a 20. století do 80. let 20. století. Dokladuje, že české plakáty a jejich autoři mají u nás i ve světě velice dobré jméno,“ podotkl radní Štefek.

Většina přítomných děl se zabývá filmovou propagací, obchodní reklamou, ale i propagandou. Naleznete zde plakáty na filmy ze zlatého fondu naší kinematografie, pohádky, detektivky, ale i na zahraniční snímky jako třeba Vetřelec nebo Psycho.

Plakáty poskytla Agentura ProVás

Nejstarší vystavené české historické plakáty jsou ve stylu secese a art deco, včetně díla nejvýznamnějšího tvůrce secese Alfonse Muchy (1860-1939) v podobě benefičního plakátu pro Loterii Národní jednoty severočeské, litografie z roku 1911.

Plakáty poskytla Agentura ProVás, která provozuje v Praze od dubna 1999 prodejní galerii historických plakátů a jejich reprintů a současná výstava prezentuje výběr děl z jejího rozsáhlého archivu.

V muzeu zároveň mimo prohlídek stálých expozic a zrekonstruovaného Braunerova mlýna probíhá i 22. letní keramická plastika, která navazuje místem konání na loňskou výstavu, která se po povodních a následné rekonstrukci zámku vrátila do Roztok. 100 uměleckých děl 24 sochařů a keramiků je utvářena a vybírána tak, aby prostupovala atmosférou areálu muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…