Štěpánek (Zelení): Babiš si z Česka dělá firmu, která platí jeho vlastní firmy

13.12.2019 13:41

Zelení vítají zrušení zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a jsou přesvědčeni, že rozhodnutí Pavla Zemana, Nejvyššího státního zástupce České republiky, bylo správné a že by o vině či nevině měl rozhodnout soud.

Štěpánek (Zelení): Babiš si z Česka dělá firmu, která platí jeho vlastní firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

„Znovuotevření kauzy Čapí hnízdo a obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše za podezření z dotačního podvodu vypovídá mnohé o současném stavu našeho právního systému. Na jednu stranu je evidentně vůči mocným této země až příliš flexibilní, na tu druhou – a to je dobrá zpráva – jeho pojistky stále ještě fungují,“ říká Magdalena Davis, 1. místopředsedkyně Strany zelených.

Zelení již od počátku politické kariéry Andreje Babiše upozorňují na možný obrovský střet zájmů, který nastává v prípadě koncentrace finanční, politické a od roku 2015 i mediální moci. Zelení již v roce 2015 vyzvali Andreje Babiše, prostřenictvím otevřeného dopisu Jany Drápalové, tehdejší předsedkyně Strany zelených, aby realizoval svůj 18 měsíců starý plán stát se menšinovým vlastníkem vydavatelství Mafra a dalších médií, o kterém tenkrát mluvil v deníku New York Times. Nejenže tento plán Andrej Babiš nerealizoval, dokonce má jeho firma Agrofert větší hodnotu než kdykoliv v minulosti a je přímo napojená na dotace z rozpočtu České republiky. Zelení a jejich spojenci v Evropském parlamentu vyplácení dotací Agrofertu z peněz Evropské unie v minulém roce zastavili. V současné době se Zelení v Evropě sdružení do frakce Greens/EFA snaží prosadit zveřejnění zprávy o auditu ke střetu zájmů českého premiéra.

„Babiš si z Česka dělá firmu, která platí jeho vlastní firmy. Nemravné je, že z toho profituje jen on a jeho rodina. Ve skutečnosti má být služebníkem veřejnosti a snažit se, aby se dobře vedlo všem. Bohužel velká část společnosti strádá. 800 000 lidí je v neřešitelných dluzích a exekucích a český průmysl patří, v přepočtu na hlavu, mezi největší znečišovatele v Evropské unii. Je na čase Babišovu vládu vyměnit a věnovat se konečně životnímu prostředí a lidské důstojnosti všech obyvatel,“ říká Petr Štěpánek, předseda Strany zelených.

Je také netolerovatelné, že třicet let po pádu komunismu nám opět vládne komunista, který spolupracoval se Státní bezpečností. V jeho firmě Agrofert i v její politické divizi hnutí ANO najdeme mnoho lidí, kteří s ní v minulosti spolupracovali. Z tohoto pohledu je pochopitelné, proč je Babiš překvapen, že jsou proti němu pořádány demonstrace a někdo říká nahlas odlišný názor. Není na to zvyklý.

„V Německu to bylo gestapo, v SSSR zase NKVD a v Československu StB, organizace určené k represím až fyzickým likvidacím odpůrců vládnoucího režimu, organizace, které systematicky a hromadně porušovaly lidská práva. Jejich metody byly stejné, ale počet obětí se liší. Z nyní již veřejně dostupných zdrojů  si každý může snadno zjistit, že Andrej Babiš byl nejpozději od roku 1980 důvěrníkem a od roku 1982 agentem StB s krycím jménem Bureš,“ říká Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Strana zelených se rozhodla opět podpořit demonstrace za odvolání Andreje Babiše z funkce předsedy vlády České republiky a vyzývá občany a občanky České republiky, aby podpořili demonstrace Milionu chvilek pro demokracii konané ve dnech 10. 12. na Václavském náměstí v Praze, 16. 12. na mnoha místech České republiky a 19. 12. v krajských městech.

Děkujeme a věříme, že naše společná snaha o udržení demokracie není zbytečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.