Střecha (Hnutí PRO Hodonín): O nové podobě parku před ZŠ U Červených domků rozhodne soutěž

12.07.2022 19:37

Obnova prostor někdejšího parku před ZŠ U Červených domků se dostává do další fáze. Nadace Proměny Karla Komárka vyhlásila výzvu k podání nabídek na vypracování architektonicko-krajinářského návrhu na jeho obnovu.

Střecha (Hnutí PRO Hodonín): O nové podobě parku před ZŠ U Červených domků rozhodne soutěž
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Cílem projektu je napravit škody po ničivém tornádu a zároveň vytvořit kultivovaný veřejný prostor určený primárně k odpočinku a relaxaci. Nabídky je možné podávat do 15. srpna 2022. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí

Prostor před školou může zároveň sloužit jak dalším organizacím z areálu pro jejich akce, tak k pořádání aktivit kulturního rázu. Předpokládaná celková výše investičních nákladů na obnovu poničeného území je 30 milionů korun, přičemž se počítá s výraznou finanční podporou nadace.

„Prostor před základní školou spojuje příměstský les Bažantnice, sportovní areál a Dům přírody. Nadaci a městu velmi záleží na tom, aby vzniklo místo, kde si každý člověk, který se tu zastaví nebo tudy projde, najde pro sebe to pravé. Proto jsme v letošním roce uspořádali anketu mezi občany, participační kavárnu a workshop s dětmi, abychom zjistili, co si od budoucího místa slibují. Jsem rád, že prvním krokem k naplnění jejich přání je výběr vhodného architektonického studia,“ řekl Luboš Veselý, který je pověřen řízením Nadace Proměny Karla Komárka.

Samotná obnova parku se skládá ze dvou fází. První skončila na jaře 2022, kdy se na místě uskutečnila menší komunitní výsadba stromů. Cílem nadace a města bylo vytvořit podmínky pro hladký přechod do fáze druhé, během níž se prostoru před základní školou dostane ucelené architektonické i krajinářské koncepce. Výzva k podání nabídek, která se právě otevřela, obsahuje i časové rozmezí plnění. Úspěšný uchazeč bude na návrhu pracovat podle předpokladu v letech 2022-2025.

„Vstup do druhé fáze obnovy parku před základní školou je pro Hodonín výbornou zprávou,“ uvedl starosta města Libor Střecha. „Nadace Proměny Karla Komárka má s utvářením parků, zahrad a dalších veřejných míst dlouholeté zkušenosti. Pomoc nadace s vyhlášením výzvy proto město velmi vítá. Dobře nastavenou spolupráci odráží i fakt, že v hodnotící komisi zasednou společně zástupci nadace i města“, řekl starosta. Nadace a město vyberou vítěze soutěže od 30. září letošního roku.

Na vypracování architektonicko-krajinářského návrhu včetně dokumentace jsou vyhrazeny prostředky ve výši 2,3 miliony korun včetně DPH. Mimo jiné se v něm počítá s uplatněním řešení, která budou využívat principy modrozelené infrastruktury a odpovídat kontextu a charakteru místa. Budoucí tým architektů a krajinářů navrhne také nový vstup do areálu základní školy, vyřeší napojení cest na další projekty a v lokalitě zváží umístění přístřešku či uměleckého prvku.

Zájemci získají veškeré podrobnosti a podklady k výzvě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…