Svoboda (KDU-ČSL): Východní partnerství není mrtvé

19.12.2014 15:41

Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP dnes přivítal, že Evropský parlament schválil asociační dohodu s Gruzií. Dohoda s Moldavskem byla schválena minulý měsíc, dohoda s Gruzií ve čtvrtek 18.12.2014.

Svoboda (KDU-ČSL): Východní partnerství není mrtvé
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Gruzie je zapojena do Východního partnerství EU, spolu s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Moldavskem a Ukrajinou. Projekt Východního partnerství byl zahájen na základě závěrů Evropské rady z března 2009. Moldavsko a Gruzie se tak staly dalšími zeměmi, s nimiž EU uzavírá strategické partnerství.

Plénum Evropského parlamentu (EP) přijalo asociační dohodu nejprve s Moldavskem, nyní s Gruzií, včetně prohloubené a komplexní dohody o volném obchodu (DCFTA). Po ratifikaci národními parlamenty členských států by měla dohoda zaručit posílenou hospodářskou spolupráci a vzájemný volný přístup na trhy EU, Moldavska a Gruzie.

„Lidé v těchto dvou zemích chtějí ze strany Unie vyjádření  naděje a solidarity  - právě nyní, v době, kdy Rusko stupňuje svoji agresivní politiku i zaváděním zákazu dovozu některých výrobků z obou států. Proto jsem tak rád, že došlo ke schválení asociační dohody. Pro Čechy to bude znamenat postupné snižování zejména netarifních bariér obchodu a další kultivaci podnikatelského prostředí v obou státech, takže se podnikatelům otevře další možnost pro získání nových obchodních šancí ve zdejším regionu,“ uzavírá Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…