Svoboda (ODS): Hudečkova slova o neplatnosti smlouvy jsou účelová

04.12.2013 4:31

Pražská ODS zásadně nesouhlasí s tvrzením primátora Hudečka.

Svoboda (ODS): Hudečkova slova o neplatnosti smlouvy jsou účelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Tomáš Hudeček svou včerejší reakcí, kterou ve večerních hodinách rozeslal do médií, opět dokázal, že umí pouze útočit, ale odpovědnost mu nic neříká. Pražská ODS zásadně nesouhlasí s tvrzením, že neměla zájem otevřeně popsat, jaká byla původní odhadovaná cena stavby tunelového komplexu Blanka a jaká bude cena reálná.

Předseda pražské ODS Filip Humplík poznamenal: „Pan Hudeček asi zapomněl, že to byla právě Rada hl. m. Prahy, které veřejně oznámil reálnou cenu za výstavbu tunelového komplexu Blanka v říjnu roku 2011. Že to byl primátor Svoboda, kdo veřejně slíbil snížení ceny díla o 2 mld. Kč, což se mu skutečně podařilo, a že to byl úřad pod jeho vedením, který konečnou cenu díla zastropoval, protože jinak by se stavba dále prodražovala. Nerozumím jeho dětinským výrokům a věčné snaze svalovat vinu na druhé. Pokud se odhodlal převzít do svých rukou moc a ukončit koalici s ODS, tak by se zároveň neměl bát odpovědnosti, kterou na sebe tímto krokem vzal.”

V současné době je Praha v situaci, kdy si není jista, zda jsou smlouvy platné, či nikoliv. V zájmu všech dotčených subjektů by měla být podpora veškerých možných kroků, které povedou k co nejrychlejšímu řešení celého problému tak, aby tunel začal fungovat pro potřeby obyvatel našeho města. Společný zájem představitelů ODS je tunel dostavět v co nejkratším termínu a za odvedené práce zaplatit.

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda k celé záležitosti řekl: „Kategorizace byla připravena a realizována ještě v průběhu spolupráce ODS a TOP 09, následně ji už sama TOP 09 schválila. Teď musí pochopit, že není možné hledat viníka v úřednících a předešlé garnituře. Chtěli moc a s tou získali i odpovědnost. Teď musejí jednat a být konstruktivní. Nechápu, proč 1 mld. Kč v létě tohoto roku zaplatili a teď tvrdí, že již dále platit nemohou. Samotná kategorizace však tvrdí zcela něco jiného. Podle mého názoru je tvrzení o neplatnosti smlouvy účelové. Myslím si to, protože TOP 09 už za mého působení na radnici nebyla schopna převzít za své rozhodnutí odpovědnost, a proto teď strká hlavu do písku a chce u rozhodčího soudu posvěcení, co vlastně s nastalou situací dělat. Její chování je diletantské a dětinské zároveň.“

 

Celkové navýšení výdajů za tunel Blanka je 5 mld. Kč. Z toho změna technologie ražby v důsledku propadů se podílí na zvýšení ceny stavby o cca 1 mld. Kč. Ve zbylých 4 mld. Kč tvoří největší podíl na částce navýšení fakt, že v tunelu od Prašného mostu směrem k Letné musela být kvůli geologii nadloží změněna nivelita tunelu o několik metrů. Výškový rozdíl byl tedy oproti projektu změněn, což vyvolalo kolizi s vestibulem metra Hradčanská, který se musel upravovat a s ním celá oblast v okolí metra Hradčanská. Tyto práce probíhaly mezi lety 2009 a 2010, nicméně finanční dopad byl až na rok 2011, ve kterém bývalý primátor Bohuslav Svoboda dvakrát zveřejnil cenu – nejprve bez úspory a posléze s úsporou za tunelový komplex Blanka.

reklama

autor: ODS

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.