Svobodní a Soukromníci společně v Libereckém kraji

31.05.2016 10:09

Zastavit nesmyslné přerozdělování peněz daňových poplatníků, zefektivnit hospodaření kraje a hlavně přiblížit krajský úřad obcím a jejich obyvatelům. To jsou v kostce hlavní body, s kterými půjde do voleb v Libereckém kraji tamní koalice Svobodní a Soukromníci.

Svobodní a Soukromníci společně v Libereckém kraji
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Lídrem bude Radek Uchytil ze Strany svobodných občanů, dvojkou pak Vladimír Resl ze Strany soukromníků České republiky. Koalice byla dohodnuta v těchto dnech.

Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla už v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém a Karlovarském. Nyní se k nim připojil i Liberecký. „Se Soukromníky nás spojuje především pohled na soukromé vlastnictví a podnikání, máme i velmi blízký pohled na mnoho dalších témat. Skutečnost, že se koalice podařilo uzavřít v relativně krátké době v osmi krajích, to jen potvrzuje,“ shrnuje místopředseda Strany svobodných občanů Karel Zvára.

Koaliční partnery v Libereckém kraji nyní čeká doladění přesného a zcela konkrétního programu řešící problémy regionu. Napříč regiony ale rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky tak bude především systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury. „Kraje vytvořily dotační systémy podobné těm evropským. Úředníci říkají, co má být důležité, jak to musí vypadat a kolik peněz z našich daní na to dají. My jsme přesvědčeni o tom, že o penězích si nejlépe rozhodnou přímo v obcích,“ přibližuje jednu ze základních programových tezí předseda Soukromníků Petr Bajer.

V tématech pochopitelně nebude chybět ani nastavení podmínek pro svobodný rozvoj podnikání. „V případě krajů přitom nejde o to, aby vytvářely nějaké systémy podpor. Úplně postačí, když nebudou překážet, odstraní zbytečnou byrokracii a tendry, například na veřejnou dopravu a podobně, otevřou i malým živnostníkům,“ doplňuje první místopředseda Soukromníků Rudolf Baránek.

Podle předsedy Strany svobodných občanů a europoslance Petra Macha je koalice, v níž své síly spojují dva programově blízké subjekty, ale především velkou šancí pro občany Libereckého kraje. „Získávají tím možnost volit věrohodnou šanci na změnu krajské politiky s tím, že jejich hlas nepropadne. O tom, že jsme už dokázali tímto modelem zaujmout, svědčí rostoucí preference, především ve Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém či Středočeském kraji,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…