Svobodní odmítají plán prezidenta a premiéra na přijetí eura v roce 2020

13.04.2015 12:34

Svobodní považují kroky prezidenta a premiéra směřující k přijetí eura za nezodpovědný hazard s budoucností České republiky.

Svobodní odmítají plán prezidenta a premiéra na přijetí eura v roce 2020
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Snaha opustit dlouhodobě dobře fungující českou korunu a vyměnit ji za euro, které prochází v důsledku dluhové krize značnými otřesy, nedává rozumný smysl a byla by pro Českou republiku škodlivá.

Republikové předsednictvo Svobodných

Svobodní považují kroky prezidenta a premiéra směřující k přijetí eura navzdory odporu většiny veřejnosti za nezodpovědný hazard s budoucností České republiky. Snaha opustit dlouhodobě dobře fungující českou korunu a vyměnit ji za euro, které prochází v důsledku dluhové krize značnými otřesy, nedává žádný smysl a byla by pro Českou republiku škodlivá.

Na akutnosti nabývá možnost opětovného bankrotu Řecka a jeho odchod z eurozóny. Další země jako Itálie nebo Španělsko se postupně vydávají řeckou cestou.

Samotní členové eurozóny pravidelně porušují domluvená pravidla a pozbyli tak posledních zbytků důvěryhodnosti. Státy eurozóny již rezignovaly na dodržování Paktu stability a růstu, zrušily zákaz ručení za dluhy ostatních zemí a ignorovaly zneužití ECB k nákupu dluhopisů bankrotujících zemí.

Samostatná měnová politika České republiky přináší řadu výhod. Koruna je mezi investory vnímána podobně jako švýcarský frank, tedy jako přístav bezpečí. To dovoluje České národní bance navyšovat devizové rezervy, které lze účinně použít v případě vleklých finančních krizí. Schopnost České národní banky samostatně nastavovat úrokovou míru je důležitý nástroj, který umožňuje předejít například vzniku realitních bublin, které zapříčinily  problémy Španělska, Irska a dalších.

Vstup do eurozóny je navíc spojený s rizikem  v podobě gigantického výdaje 350 miliard korun, který budeme muset zaplatit prostřednictvím Evropského stabilizačního mechanizmu dalším státům, které se dostanou do dluhových problémů. Jedná se o 35 tisíc korun na každého občana České republiky a tyto náklady se mohou ještě dále navyšovat. Na tento problém upozorňují Svobodní již od roku 2011 na webu esm.svobodni.cz.

Svobodní věří, že je nutné zbavit Českou republiku závazku přijmout euro,

a usilují o vytvoření mechanismu pro stávající členy umožňující eurozónu opustit. Europoslanec Petr Mach, lídr Strany svobodných občanů, spustil iniciativu Dobrovolné euro, která usiluje o to, aby přijetí eura bylo pro státy plně dobrovolným rozhodnutím. Na svou stranu již překvapivě získal europoslance z levé i pravé části politického spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.