Svobodová (OMMO): Na vlně populistického vábení, a na věčné časy

13.08.2021 9:21

A kdepak jsou ty výdobytky populisticky předvolebního mámení občanů, kteří ve většině, stejně jako jejich zástupci z lidu, raději zavírají dveře, přesídlují na zdmi obehnané periférie měst nebo ploty na závorami řízené vjezdy/výjezdy?

Svobodová (OMMO): Na vlně populistického vábení, a na věčné časy
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

Sněmovna se před několika dny měla zabývat návrhem poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy z SPD a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. A protože je před volbami a pro některé subjekty je populismus jediným způsobem, kterým dokáží oslovit občany voliče, svezl se na této vlnce nejeden poslanec. Návrh pochází z dílny SPD, což vcelku nepřekvapí, protože ta se na vlně populismu, často velmi vulgárního zrna, pohybuje od svého založení. Navíc před podzimními volbami do PS musí ještě více utvrdit a příp. přesvědčit část občanů, že více než oligarchicky se rozlézající moc a její struktury v této zemi příčinou problémů u nás jsou tzv. nepřizpůsobiví. Ti jsou bez výhrad hozeni paušálně do jednoho pytle se všemi  sociálně potřebnými, kteří se z řady důvodů prostě bez sociální podpory neobejdou. A nejsou to zase plošně jen ti, co nechtějí a prostě nebudou pracovat za žádných podmínek!

Návrh zákona však výjimek nečiní, stejně jako bez rozdílu dopadne na zhruba 67 tisíc domácností v hmotné nouzi a dalších 163 tisíc příjemců příspěvku na bydlení. Tolik se jich totiž ocitne pod kuratelou potenciálního dopadu tohoto návrhu s tím, že např. nesplnění lhůty pro doložení potvrzení může k odebrání příspěvku vést. Zároveň řada z těchto domácností a jednotlivců žije v nevyhovujících bytových podmínkách, tito pak mohou upadnout do hmotné nouze, protože přijdou nejen o příspěvek na bydlení, ale i na živobytí na dobu 6 měsíců. K tomu přičtěme také zdravotní stav některých z nich, který často vůbec není dobrý, jsou mezi nimi handicapovaní a jinak tělesně či mentálně postižení. Ve špatné situace se ocitnou nejen oni, ale děti a často i senioři žijící s nimi v jedné domácnosti. Snad i jen trochu uvažujícímu dojde, co přijetí tohoto návrhu může rozpoutat. Mezi těmi, kterým to navzdory jejich donekonečna omílané "sociální mantře" zřejmě nedojde anebo se jim hodí právě populistická vlna v končinách Ústeckého kraje, je i poslankyně z KSČM Aulická Jírovcová, jenž se vyjádřila: "Je přece úplně normální, aby se dodržovala běžná pravidla a aby i lidé, kteří jsou na dávkách hmotné nouze nebo na státní sociální podpoře, věděli, že mají dodržovat určitá pravidla. Přece tady nebudeme podporovat neustále se rozrůstající skupinu lidí, kteří si myslí, že de facto nemusejí vůbec nic, a podle toho se i chovají," (zdroj: https://www.halonoviny.cz/articles/view/55741040). Je dobře, když tato "dáma zleva" má natolik podrobné a skutečně odpovídající přehledy o všech, kteří "běžně pravidla" porušují?! Udivuje mě, že již sama a jí podobně smýšlející a znající nepodali podněty k přešetření na ty, kdo tyto dávky donekonečna zneužívá a který to úředník "kryje" a odsouhlasuje toto zneužívání!

Zkusme si přitom odpovědět na otázku: kam budou putovat všechny ty prostředky, které budou příp. všem těmto lidem odebrány? Na ústavní péči na děti, které budou odebrány z těchto rodin, na další exekutivní opatření či hospitalizace, které ale stav těchto lidí nijak nezlepší. Jistě, ještě taky na dál se prohlubující kriminalitu, neboť např. ony -náctileté děti skončí bezvýhradně na ulicích a přiberou k tomu ještě o něco mladší sourozence. A pokud tomu tak je v řadě případů už dnes? Co se tímto návrhem tedy mění? A kdepak jsou ty výdobytky populisticky předvolebního mámení občanů, kteří ve většině, stejně jako jejich zástupci z lidu, raději zavírají dveře, přesídlují na zdmi obehnané periférie měst nebo ploty na závorami řízené vjezdy/výjezdy? 

Takže nezbývá než vyčkat na výsledky říjnových voleb do sněmovny, o nichž už se nyní při troše znalosti nedá pochybovat.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Občané městu, město občanům

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.