TOP 09: Chceme, aby peníze z dotčených regionů zůstaly tam, kam patří

16.04.2019 10:10

V pátek, 12. dubna v odpoledních hodinách proběhla v senátorské kanceláři Přemysla Rabase debata, jaká bude budoucnost uhelných regionů.

TOP 09: Chceme, aby peníze z dotčených regionů zůstaly tam, kam patří
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Zazněly zde dotazy typu: Bude lepší než současnost? Stačí jen dát do Ústeckého a Karlovarského kraje více peněz?

"Senátor Balatka přišel s tím, že bych chtěl v Senátu prosadit, aby více peněz z emisních povolenek přišly do dotčených krajů a regionů. To je iniciativa hodná podpory. Já jsem přesvědčen, že náš kraj má šanci jedině tehdy, když bude jasný VLÁDNÍ plán obnovy uhelných regionů včetně nezbytných zákonů, podle kterých se budou muset řídit i krajské a obecní samosprávy a podle kterých také budou tyto regiony podporovány. Různé samostatné aktivity totiž dlouhodobě selhávají, nůžky mezi našim krajem a zbytkem republiky se dále rozvírají," řekl k tomuto setkání Michlal Kučera, krajský předseda TOP 09.

K tomu, aby se dal tento projekt zrealizovat, je potřeba i občanská inicitiva, proto Miroslav Balatka zhotovil petici, kterou může každý občan dotčených krajů podepsat.

Uhelným regionům v Karlovarském a Ústeckém kraji hrozí sociálněekonomický kolaps v důsledku útlumu a ukončení těžby i zpracování hnědého uhlí. V horizontu několika let zaniknou tisíce pracovních míst a v okresech Sokolov, Chomutov, Most a Teplice dojde k ukončení odvětví, které bylo po mnoho generací dominantní.

Náš stát naprosto selhává a na změny, které nastanou v důsledku změny těžby uhlí, se nijak nepřipravuje. Z krajů, které se potýkají s narůstajícími problémy, velkou ekologickou zátěží, malým výkonem ekonomiky i odlivem obyvatel, přitom odchází miliardy korun přes platby za emisní povolenky.

Finanční prostředky získané prodejem emisních povolenek ale nejsou zpět investovány v regionech. Mizí ve státním rozpočtu, aniž by se plně využívaly na pomoc v místech odkud pocházejí. Jde o nespravedlivé vyvádění peněz z chudých oblastí. Tento stav je potřeba neprodleně změnit.

Požadované změny musí být závazné a legislativně zakotveny. Váš podpis může výrazně pomoci prosadit spravedlivý systém rozdělování vybraných prostředků.

(Emisní povolenky jsou nástrojem evropské politiky snižování emisí skleníkových plynů. Musí je nakupovat většina elektráren a průmyslových podniků. K nejvyššímu nákupu, a tím i odlivu finančních prostředků dochází v okresech, kde se koncentruje těžba a zpracování hnědého uhlí. Peníze za povolenky jsou čistým příjmem státního rozpočtu České republiky)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie