TOP 09: Není možné dělat úspěšnou politiku bez vizí. My ji máme

18.03.2017 22:01

13.3.2017 do Jihočeského kraje dorazila roadshow VIZE 2030 a jak jinak než dopravním prostředkem budoucnosti, elektromobilem značky Tesla.

TOP 09: Není možné dělat úspěšnou politiku bez vizí. My ji máme
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Chceme o naší Vizi nyní diskutovat nejen s členy a podporovateli, ale také s ostatními občany, kteří podporují nepopulistickou a odpovědnou politiku,“ představil cíle „roadshow“ předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Právě otázka rostoucí vlny populismu je klíčová i pro člena českobudějovické komise pro architekturu a územní rozvoj Tomáše Trantinu. „Populismus se šíří jako vlna tsunami. Z extrémistických a antisystémových stran se dnes přelila i do stran se zavedenou politickou tváří. Vážím si proto TOP 09, že na tuto populistickou vlnu nenaskakuje,“ oceňuje Tomáš Trantina.

A bylo opravdu s kým diskutovat. Prostory českobudějovické Galerie Mariánská byly doslova napěchované posluchači.

„Je evidentní, že naše strana má nejen voliče, jakkoli mnozí političtí rivalové tvrdí pravý opak, ale že jsou to navíc voliči skuteční, kteří neváhají se do diskuze osobně zapojit a nejsou to jen virtuální voliči komentující příspěvky pod články,“ pochvaloval si účast jihočeský poslanec Zdeněk Bezecný. Podle krajského předsedy a budějovického a krajského zastupitele Tomáše Bouzka navíc publikum kladlo fundované dotazy. „Celkově se podařilo vytvořit velmi přátelskou atmosféru,“ dodává Tomáš Bouzek.

TOP 09 ve své VIZI 2030 nabízí střednědobý plán. „Každý člověk plánuje svůj život na období delší než čtyři roky volebního období. Debata o vzdálenější budoucnosti naší země je velmi důležitá, protože mnoho kroků musíme začít už dnes,“ vysvětluje Miroslav Kalousek.

Recepty se týkají osmi základních oblastí života naší země. Najdeme tu představy o moderním státě, zodpovědném hospodaření, řeší se bezpečnostní problematika nebo například systémové změny ve školství, zdravotnictví či sociální oblasti.

Pro krajského místopředsedu, krajského zastupitele a ředitele ZŠ a MŠ Malšice Pavla Klímu je zvlášť zásadním tématem školství. „Školství chybí vize dlouhodobě, nápady se vysloveně plácají nesystémově, ad hoc, a tak už dokonce můžeme jen těžko mluvit o školském systému. Naší straně ale školská „vize“ nechybí,“ oceňuje Pavel Klíma.

Člen krajského výboru Vladimír Skotnica si naopak všímá rozvoje dopravní infrastruktury. „Vize představuje plán výstavby vysokorychlostní železnice. Ta by měla vzniknout vedle současné nízkorychlostní, nikoli ji nahradit. Je totiž zřejmé, že už nyní se dostáváme na samou hranici kapacity současné sítě, a to v rámci budoucích plánů by mělo dojít k přesunu velké části nákladní dopravy ze silnic právě na koleje,“ uvedl Vladimír Skotnica.

VIZE 2030 obsahuje základní myšlenky, které se pak částečně promítnou do volebního programu. Jen tak lze dělat promyšlenou a smysluplnou politiku.

„Není možné dělat úspěšnou politiku bez vizí. Proto jsem rád, že ji TOP 09 představila veřejnosti jako první,“ přidává se krajský místopředseda, místostarosta Písku a krajský zastupitel Josef Knot.

Ostatní politické strany zjistily, že mít VIZE se vyplácí, a tak podle našeho krumlovského radního Martina Lobíka TOP 09 následují. „Dnes se s vizemi doslova roztrhl pytel. Vůbec mi ale nevadí, že nás ostatní strany kopírují. České politice totiž prospěje, pokud v ní opět půjde o souboj vizí a nikoli kampaňových hesel,“ je přesvědčený Martin Lobík.

Podle našeho člena českobudějovické dopravní komise Václava Kasky jsou podobné vize nezbytným předpokladem dalšího vývoje naší země. „Naše společnost stagnuje. Současná vláda hasí jen aktuální problémy a chybí jí střednědobé a dlouhodobé koncepce. TOP 09 by proto měla být jako štika ve stojatém politickém rybníce a rozhýbat diskuzi o důležitých otázkách, jako je další rozvoj dopravní infrastruktury, důchodová reforma a podobně,“ je přesvědčený Václav Kaska. A člen krajského výboru Oldřich Souček s úsměvem dodává: Štika je ale prémiová ryba a každý ji chce ulovit. Musíme být proto velmi obezřetní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…