TOP 09: Selhání vedení města bude stát každého občana při koupi bytů statisíce korun

26.04.2017 16:36

TOP 09 Praha je znepokojena dalším manažerským selháním vedení Prahy (ANO, ČSSD, Trojkoalice), které se tentokrát dotkne přímo peněženek občanů, kteří kupují od města byty.

TOP 09: Selhání vedení města bude stát každého občana při koupi bytů statisíce korun
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Program prodeje bytových domů družstvům, který se rozběhl v roce 2013, se neustále vleče a radní Lacko (ANO) není již třetím rokem schopen tento program dokončit. Díky rostoucím cenám bytů a nájmů v poslední době však občané budou muset vytáhnout statisíce korun navíc. Vedení města se svojí vinou dostalo do situace, ve které už neexistuje dobré řešení, protože nelze prodávat jinak, než podle posudku znalce.

„Nejhorší situace bude asi pro občany na Černém mostě, Řepích a Kyjích, kde budou pokračovat prodeje domů v další etapě. Občané díky protahování prodejů zaplatí zřejmě o polovinu více, než by bylo nutné, kdyby vedení města řešilo věci včas“, konstatuje Martin Dlouhý, předseda TOP 09 Praha, bývalý radní pro zdravotnictví, sociální politiku a bydlení.

Příklad 1:

Bytový dům na Praze 13. V březnu 2015 stanovena odhadní cena 127,7 mil. Kč. V červenci 2016 je cena upravena na 131,8 mil. Kč. Občané zakládají bytové družstvo nutné pro možnost koupě domu a vyjednávají úvěr. Jenže 17. března 2017 přichází překvapení ve formě nového cenového posudku na 203,2 mil. Kč, tedy nárůst o 54 %! Rada hl. města toto urychleně schvaluje 23. března a tisk posílá na zasedání zastupitelstva 30. března 2017. Radní pak na samotném zastupitelstvu tisk zmatečně stahuje z jednání.

Příklad 2:

Bytový dům na Praze 12, na který je v srpnu 2015 stanovena odhadní cena 68,6 mil. Kč. Občané zakládají bytové družstvo nutné pro možnost koupě domu a vyjednávají úvěr. Jenže 17. března 2017 rovněž přichází překvapení ve formě nového cenového posudku na 93,1 mil. Kč, tedy nárůst ceny o 36 %. Rada hl. města toto schvaluje 23. března. Na zasedání zastupitelstva 30. března 2017 pak radní za ANO tisk stahuje z jednání.

      

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…