Talíř (KDU-ČSL): Zachránit železniční most v Červené nad Vltavou

06.12.2020 10:01

Byl jsem pozván prohlédnout si most u Červené nad Vltavou. Nádhernou technickou památku, které bohužel hrozí zbourání. Hledám tedy možnosti, co by s tím šlo dělat. O jaký most jde?

Talíř (KDU-ČSL): Zachránit železniční most v Červené nad Vltavou
Foto: kdu.cz
Popisek: František Talíř

Jeho stavba započala v roce 1886 a v loňském roce slavil 130 let od svého dokončení. Je tak stejně starý jako třeba Eiffelova věž a byl proto ve své době významný i mezinárodně. S délkou 253 m většinu tehdejších mostu snadno předčil a svého času byl i druhým nejvyšším mostem Rakouska-Uherska.

Ve své době tolik pokroková stavba se nyní již nenachází v dobrém technickém stavu a pro vlaky na trati Písek-Tábor už brzy nebude bezpečná. Plánuje se výstavba nového mostu, tomu starému hrozí demolice. Jeho návštěva mě ale přesvědčila o tom, že zbourat tak výjimečný objekt by byla obrovská škoda!

Jedno z možných řešení by mohla být například cyklostezka či stezka pro pěší, vedoucí přes most namísto železniční tratě. Z pozice kraje se tedy pokusíme obnovit jednání se Správou železnic a napomoci tomu, aby tato památka mohla být zachráněna.

Mgr. František Talíř
První náměstek hejtmana Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …