Telička (ANO): Chtěli jsme zrušit poplatky za roaming. Tohle je nepřijatelné!

06.03.2015 12:35

Zrušení roamingu v Evropě se odkládá - vítězí zájmy telekomunikačních společností.

Telička (ANO): Chtěli jsme zrušit poplatky za roaming. Tohle je nepřijatelné!
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Telička

Členské státy smetly návrhy na zrušení roamingu a síťovou neutralitu – roamingové poplatky zůstanou zachovány nejméně do roku 2018. Zástupci členských států EU dnes přijali společnou pozici k návrhu Evropské komise na vznik jednotného telekomunikačního trhu. Tato pozice má v sloužit jako základ pro jednání mezi poslanci Evropského parlamentu a lotyšským předsednictvím v Radě EU, která začnou v následujících týdnech.

Dnešní dohoda přichází jedenáct měsíců poté, co se Evropský parlament vyslovil pro zákaz roamingových poplatků počínaje prosincem 2015 a pro přijetí legislativy, která Evropě přinese síťovou neutralitu, tedy princip, podle nějž musí poskytovatelé internetu přistupovat ke všem klientům stejně.

Navzdory slibům premiérů mnoha členských států i předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera však dohoda členských států zákaz roamingu i zavedení síťové neutrality ignoruje.

„Dnešní dohoda členských států je pro nás zcela nepřijatelná. Do Evropského parlamentu jsme kandidovali s tím, že uděláme maximum pro zrušení poplatků za roaming. Někteří čeští europoslanci se tehdy domnívali, že dosažením pozice EP je to hotová věc. Bohužel jsme měli pravdu, správně jsme předpokládali, že se členské státy budou zrušení poplatků bránit. Jedinými vítězi tak zatím bohužel zůstávají národní telekomunikační operátoři,“ uvádí k dohodě členských států poslanec za ANO a 2. místopředseda frakce ALDE Pavel Telička.

Středeční dohoda počítá pouze s postupným snižováním poplatků za roaming, které by mohly být zcela zrušeny nejdříve v roce 2018. Operátoři by klientům poskytli určitý roamingový limit, přičemž by se platilo po jeho vyčerpání.
Na konečné podobě legislativy upravující roaming i síťovou neutralitu se musí shodnout Evropský parlament i Rada. Pavel Telička a Dita Charanzová budou usilovat o to, aby jednání mezi zástupci parlamentu, komise a členských států nakonec vedla ke zrušení roamingových poplatků už v letošním roce.

„Zrušení roamingu je pro nás klíčové. Bez toho jsou diskuse o digitálním trhu jen planými řečmi. Tuto pozici budeme v nadcházejících vyjednáváních tvrdě bránit,“ říká Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.