Telička (ANO): Evropskou diskusi raději ve věcné rovině

15.09.2013 7:35

Člověk aby se bál, když čte v Lidových novinách z 9.9. provolání skupinky signatářů, jejímž členem je i bývalý prezident Václav Klaus a kterým skupinka reaguje na článek poslance Evropského parlamentu D. Cohn-Bendita (a podnikatele F. Marquarda). Pokud tedy článek nečetl, anebo nevnímá, kde žije.

Telička (ANO): Evropskou diskusi raději ve věcné rovině
Foto: Archiv
Popisek: Pavel Telička

V nemalé části textu skupinka neplodně srovnává s Komunistickým manifestem titulek, pod nímž vyšel článek 4.9. v Lidových novinách „Mladí Evropané… Sjednoťte se“. Cohn-Bendit ovšem na své internetové stránce publikuje text pod názvem „The fix for Europe: People power“, což lze přeložit třeba jako „Řešení pro Evropu: Vláda lidu“…

Skupinka komentuje z Cohn-Benditova článku všechno možné, ale na jednu „maličkost“ zapomíná. „Evropa se nezmění volbami (do Evropského parlamentu) v r. 2014. Změní se pouze tehdy, když evropsky smýšlející politici, kteří jsou voleni do národních úřadů, budou souhlasit s přesunem vlády na skutečně evropské instituce,“ píše Cohn-Bendit. Jak vidno, s jeho smyslem pro demokracii to ještě není tak špatné, jak mu skupinka podsouvá.

Pokud se skupinka domnívá, že jsme v situaci, kdy ve všech 28 státech EU by se ucházeli o místa v národních parlamentech a byli zvoleni politici, kteří by chtěli odevzdat vládu na úroveň EU, pak žije asi v jiné Evropě nebo úplně jiném světě.

 Proti tomuto článku nás skupinka mobilizuje… Takových jako Cohn-Benditův článků a daleko radikálnějších výzev, prohlášení atd. bylo napsáno a ještě bude mnoho. Koneckonců, máme v Evropě demokracii a svobodu projevu. Je samozřejmě možné na ně reagovat a jak vidno, lze na jejich základě i dramaticky vyzvat „Demokraté evropských zemí, vzbuďme se!“ Lze si ale i vzpomenout na výrok, co je přehnané, je bezvýznamné.

Pavel Telička, Petr Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…