Telička (ANO): Konference v EP upozorní na nedodržování lidských práv na Kubě

01.02.2015 6:31

Evropská komise začala právě před rokem vyjednávat o podmínkách bilaterální dohody mezi EU a Kubou. Dosud se uskutečnila dvě převážně sondážní jednání, ke třetímu se mají zástupci Evropské služby pro vnější činnost a kubánské vlády sejít v březnu.

Telička (ANO): Konference v EP upozorní na nedodržování lidských práv na Kubě
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pavel Telička

Koncem loňského roku došlo také k průlomu ve vztazích mezi Kubou a Spojenými státy, které v prosinci oznámily změnu své politiky vůči Kubě, načež kubánské úřady propustily z vězení přes padesát opozičních aktivistů.

Stav lidských a politických práv na Kubě však navzdory tomuto vývoji zůstává hluboce neuspokojivý a je proto třeba tyto otázky nespouštět ze zřetele. Poslanec Evropského parlamentu Pavel Telička proto spolu s frakčním kolegou Fernandem Maurou pořádají v úterý 3. února v Evropském parlamentu konferenci Cesta k demokratické Kubě – role občanské společnosti.

Konference si klade za cíl upozornit na klíčové téma lidských práv v dialogu s Kubou. Zároveň chce seznámit poslance Evropského parlamentu s názory kubánské opozice na proces normalizace vztahů mezi Kubou a Evropskou unií i Spojenými státy.

Na konferenci vystoupí kubánský aktivista Elizardo Sánchez a vdova po známém opozičním představili Oswaldu Payaovi Ofelia Acevedo. Organizátoři pozvali také zástupce mladší generace disidentů Antonia Rodilese, kubánské úřady mu však znemožnily vycestovat ze země a konferenci tak osloví prostřednictvím videozáznamu.

Konference se zúčastní také Martin Palouš z newyorské Nadace Knihovny Václava Havla, Kenny Bell z Evropské služby pro vnější činnost a další. Moderovat ji bude jeden z organizátorů, Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.