Telička (ANO): Přehledná legislativa - první krok k bezpečnému používání dronů

08.11.2015 16:33

Obliba malých bezpilotních letounů, tzv. dronů, v poslední rychle roste a stejně dynamicky se vyvíjejí jejich technologie. Drony, až už se používají profesionálně nebo pro zábavu, také představují velkou příležitost pro evropské hospodářství, kterou však omezuje neexistence harmonizovaných pravidel na celoevropské úrovni. Ten také brání dalšímu technickému rozvoji a inovacím.

Telička (ANO): Přehledná legislativa - první krok k bezpečnému používání dronů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Evropský parlament proto 29. října svém plenární zasedání ve Štrasburku přijal rezoluci vyzývající k vytvoření celoevropského legislativního rámce pro bezpečný provoz dronů v EU, který by měl mimo jiné umožnit bezpečnou integraci dronů do evropského vzdušného prostoru, aniž by došlo k ohrožení leteckého provozu.  To je možné jen v případě, že drony budou podléhat registraci a jejich piloti projdou odpovídajícím školením.

„Z těchto důvodů podporuji přehlednou legislativu založenou na vyhodnocení rizik, která by měla vzít v úvahu specifika dronů, tedy jejich hmotnost, operační rádius, rychlost i jejich určení,“ řekl Pavel Telička.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.