Tošenovský (ODS): Parlament přestřelil, požaduje 40% snížení emisí

07.02.2014 5:44

Evropský parlament vyzval členské státy Unie ke stanovení tři závazných cílů do roku 2030 pro klimatickou politiku a energetiku. Konkrétně má být dosaženo 40% snížení skleníkových plynů oproti hodnotám z roku 1990, v oblasti energetické účinnosti je stanoven cíl na 40 % a podíl energie z obnovitelných zdrojů by měl stoupnout na 30 %.

Tošenovský (ODS): Parlament přestřelil, požaduje 40% snížení emisí
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

Europoslanec ODS Evžen Tošenovský k tomu uvedl: "Stanovení tří závazných cílů by byl nešťastný krok nejen pro český průmysl, ale i pro konkurenceschopnost Evropské unie v celosvětovém měřítku." Usnesení Parlamentu je směřováno evropským lídrům, kteří se budou rámcem do roku 2030 zabývat na jednání Evropské rady v březnu. Evžen Tošenovský v této souvislosti dodal: „V Evropském parlamentu bohužel zase jednou převážilo klimaticko-energetické inženýrství. Pevně věřím, že březnová Evropská rada vrátí tyto přestřelené a neuvážené ambice zpátky na zem.“
 
Evžen Tošenovský zároveň lituje, že usnesení svými hlasy podpořili poslanci ČSSD a KDU-ČSL. "Tyto cíle zcela pomíjejí nejen globální souvislosti, ale i oficiální stanovisko České republiky a českých podniků," řekl Tošenovský. Naráží tak na dobře známou skutečnost, že státy EU se ne celosvětových emisích skleníkových plynů podílejí jen zhruba z jedenácti procent. Bez globální dohody s průmyslovými velmocemi, jako jsou například USA nebo Čína, nebudou mít jednostranné kroky EU na světové klima žádný vliv. Dál bude ovšem pokračovat trend astronomického zdražování energií a postupného úpadku evropského průmyslu.
 
"Pokud by se Evropa řídila názorem socialistů - a také liberálů, ke kterým míří pan Babiš - evropský průmysl by přestal být konkurenceschopný a musel by se odstěhovat jinam. Výsledkem jejich klimatického zápalu by bylo zdražování, nezaměstnanost a samozřejmě zvýšení ceny elektřiny a plynu pro domácnosti," uzavírá Evžen Tošenovský.

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.
 místopředseda strany
 poslanec EP
 člen výkonné rady

reklama

autor: ODS

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.