Trikolóra: Jana Maláčová a Matěj Stropnický podle právníků porušili zákon

25.07.2021 13:56 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k přítomnosti ministryně Jany Maláčové a Matěje Stropnického při kontrole jedné z firem na Teplicku

Trikolóra: Jana Maláčová a Matěj Stropnický podle právníků porušili zákon
Foto: volimtrikoloru.cz
Popisek: Koalice Trikolóra/Svobodní/Soukromníci - logo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a Matěj Stropnický (ČSSD) podle právníků porušili zákon, když se v úterý zúčastnili přepadové kontroly v severočeské firmě Edgewell. Nejenže nebyli od úřadu písemně zmocněni k účasti na kontrole, Matěj Stropnický dokonce neváhal zveřejnit fotografie pořízené uvnitř podniku, včetně informací o provedené inspekci.

„I kdyby oba měli status pozvané osoby, mají povinnost mlčenlivosti o všech skutečnostech, které se při kontrole dozvědí,“ uvedl advokát Daniel Truxa. Absolutně nepřípustné je navíc pořizování fotografií. Pod záminkou zjišťování pracovních podmínek tak došlo k porušení zákona a jmenovaná společnost si tak může nárokovat odškodné po inspekci, která by tuto částku pravděpodobně vymáhala po samotném M. Stropnickém.

Očekávaně se strhla vlna kritiky na jejich adresu – podle odpůrců využil Stropnický celou akci k předvolební kampani, a to dost okázalým způsobem, aniž by si předem celou záležitost dostatečně promyslel. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chystá nadále účastnit podobných kontrol ve firmách. Podle právníků má ministerstvo práce sloužit jako nestranný posuzovatel nesouhlasů se závěry inspekce, proto do budoucna hrozí jeho podjatost neboli ztráta schopnosti celou situaci objektivně posoudit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.