Tulpa (SLK): Demolice jabloneckého Centra odborného vzdělávání by nás vyšla dráž

19.12.2019 6:34

Kraj hodlá ve výstavbě jabloneckého Centra odborného vzdělávání pokračovat a již vypsal výběrové řízení na projektanta.

Tulpa (SLK): Demolice jabloneckého Centra odborného vzdělávání by nás vyšla dráž
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Liberecký kraj se na konci listopadu 2019 rozhodl pokračovat v projektu výstavby Centra odborného vzdělávání v Jablonci nad Nisou. Zvažoval přitom po loňské havárii a značných vadách po odstranění omítek během sanace i demolici objektu. Rada Libereckého kraje na své včerejší schůzi zahájila výběr projektanta, který navrhne další postup tak, aby se nejpozději na konci roku 2021 dočkali nových prostorů žáci unikátního oboru zaměřeného na sklářská, bižuterní, šperkařská a zlatnická řemesla. Na dokončení projektu musí kraj najít ve svém rozpočtu odhadem 60 milionů korun.

Od letošního září pracuje v objektu původní firma BAK stavební společnost a. s. Ukázalo se, že nosné zdivo objektu vykazuje značné vady a došlo k poškození inženýrských sítí a v minulosti také k mnoha neodborným zásahům do konstrukcí budovy. Situace na jabloneckém COV tak postavila Liberecký kraj před dvě varianty – objekt zdemolovat, anebo v projektu pokračovat. 

„Usoudili jsme, že výstavbu Centra odborného vzdělávání v Jablonci nad Nisou, i přes všechny dosavadní nesnáze, dokončíme. Vzali jsme v potaz i celorepublikovou unikátnost bižuterních či sklářských oborů. Samotná demolice by nás vyšla dokonce dráž, odhadem na 64 milionů korun,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Čerpání dotace se nám dost zkomplikovalo. Udělám ale maximum proto, abychom z evropských fondů mohli peníze bezezbytku využít,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Sice budeme muset vynaložit ze svého rozpočtu zhruba 60 milionů navíc, ale věřím, že tuto částku v rozpočtu najdeme a projekt nebude ohrožen,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Informace k COV v Jablonci nad Nisou:
Cena původního projektu: cca 104 milionů korun
Sanace objektu: 32 363 620,16 korun
Náklady na dopracování projektu: 2 490 000 korun bez DPH
Práce na dokončení projektu: 60 000 000 korun
Další průzkumy (vzorky, laboratoř, …): 500 000 korun
Celkem tak, pokud půjde vše podle plánu, dosáhnou náklady výše: 199 353 620,16 korun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…